'Spotify gaat aanbod nieuwe albums bij gratis luisteren beperken'

De app van Spotify ANP

Mensen die gratis naar Spotify luisteren, krijgen in de toekomst mogelijk pas later toegang tot nieuwe albums. Dat overweegt de muziekdienst volgens bronnen van de Financial Times. Het is onduidelijk of het gaat om bepaalde artiesten en hoelang een album dan alleen beschikbaar is voor betalende gebruikers.

Eind vorig jaar ging er eenzelfde soort gerucht rond. De muziekdienst zou in ruil hiervoor minder royalties hoeven te betalen voor de muziek.

Onderhandelingen

Vanuit de muziekwereld is er steeds meer druk op de dienst om iedereen te laten betalen, want daardoor zou Spotify meer geld kunnen betalen aan artiesten. Daar komt nog bij dat de muziekdienst momenteel met een aantal grote platenmaatschappijen onderhandelt over nieuwe contracten. 

Daniel Ek, de topman van Spotify, heeft zich altijd hevig verzet tegen stoppen met het zogenoemde freemium-model. Zijn theorie is dat de gratis versie leidt tot meer gebruikers bij de betaalde variant. Volgens de FT heeft Spotify 100 miljoen gebruikers die gratis luisteren en 30 miljoen betalende klanten.

Marktleider

Spotify is nog altijd marktleider in de streaming muziek, maar heeft wel in toenemende mate last van Apple. De smartphonemaker heeft inmiddels 15 miljoen betalende gebruikers voor zijn eigen dienst Apple Music en lijkt tot nu toe artiesten meer tegemoet te komen. Zo zei Apple vorig jaar, nog voor de lancering van Apple Music, al toe dat het artiesten ook ging betalen op het moment dat gebruikers muziek luisteren in de proefperiode van drie maanden. Die is voor gebruikers gratis. 

Er gaan overigens geruchten dat Spotify volgend jaar de beurs op wil. In dat licht is het extra belangrijk dat het goede contracten afsluit, want dat biedt investeerders meer zekerheid.

STER Reclame