Jesse Klaver presenteert het verkiezingsprogramma van GroenLinks
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks gaat lang campagne voeren met 'apptivisten'

GroenLinks-leider Klaver heeft een lange campagne van zijn partij aangekondigd. Tijdens de presentatie van zijn verkiezingsprogramma in de Melkweg in Amsterdam zei hij dat hij een beweging wil bouwen en dat je dan op tijd moet beginnen.

Tijdens de campagne wil hij "apptivisten" inzetten; mensen die via sociale media een ander geluid laten horen en hoop inzetten tegen de angst die met name de PVV en VVD volgens hem zaaien.

"Als Rutte hebzucht stimuleert, vertrouwen wij op empathie. Als Wilders verdeeldheid zaait, gaan wij samenwerken. Als zij vrees aanwakkeren, dan vertrouwen wij op hoop", aldus Klaver. "Rutte en Wilders, dat zijn de vijanden", vindt de GroenLinks-leider.

GroenLinks presenteert plannen in volle Melkweg

Volgens hem willen te veel politici, onder wie premier Rutte, ons ook doen geloven dat er geen alternatief is voor bezuinigingen en meer marktwerking. Hij voelt er daarom niet voor met de VVD te gaan regeren. "Ik ga alles op alles zetten om met centrumlinks te gaan regeren. Dat is de betere keuze voor Nederland", aldus Klaver.

Klaver zei verder dat er na dertig jaar gebroken moet worden met het "economisme", de neiging om de economie boven alles te stellen. Volgens hem wordt er al dertig jaar bezuinigd en gekort op sociale uitkeringen met het argument dat dat nu eenmaal nodig is voor de economie.

"Al dertig jaar horen we dat het niet anders kan. Dat klopt niet, het deugt niet en dat mogen we niet meer accepteren", zei Klaver.

Volgens Klaver wordt in de Tweede Kamer altijd naar dezelfde oplossingen gezocht: meer markt, minder overheid, meer groei. Hij zegt dat dit de oorzaak is van toenemende ongelijkheid en afnemende gemeenschapszin. Klaver wil daarmee breken.

Klaver: wij gaan samen de politiek veranderen

“We stoppen het economisme waarin het belang van Nederlandse bedrijven voorrang krijgt op het welzijn van mensen", zei de GroenLinks-leider. Volgens het programma van GroenLinks moet er een Pikettybelasting komen: vermogens moeten zwaarder worden belast.

De Franse econoom Thomas Piketty, auteur van het veel besproken boek Kapitaal in de 21ste eeuw, bezocht in 2014 op initiatief van Klaver de Tweede Kamer.

Piketty stelt dat de ongelijkheid in de samenleving toeneemt doordat vermogens harder groeien dan inkomens. Hij pleit voor een progressieve belasting op kapitaal. Vermogens moeten zwaarder worden belast naarmate ze groter worden. Tegenstanders noemen de plannen van Piketty diefstal.

Gratis

GroenLinks wil verder gratis kinderopvang voor alle kinderen vanaf 3 maanden en gratis toegang tot bijles. “Zo kunnen alle kinderen hun talenten ontwikkelen, het beste uit zichzelf halen”, aldus Klaver.

Gisteren werd al bekend dat GroenLinks, net als de SP en de PVV, af wil van het eigen risico in de zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl