Een vrouw pakt stembiljetten voordat zij haar stem uitbrengt
NOS Nieuws

Onregelmatigheden bij verkiezingen in Gabon, zeggen EU-waarnemers

Waarnemers van de EU hebben onregelmatigheden geconstateerd in de uitslag van de presidentsverkiezingen in Gabon. Volgens de officiële telling haalde de zittende president Ali Bongo nog geen 5000 stemmen meer dan zijn belangrijkste tegenstander Jean Ping.

Bongo's overwinning was mede te danken aan de uitslag in de provincie Haute-Ogooue, zijn thuisbasis, waar hij 95,46 procent van de stemmen haalde. Juist daar ging het mis. "Een analyse van het aantal niet-stemmers en het aantal blanco en ongeldige stemmen laat duidelijk zien dat er iets niet klopt", zeggen de waarnemers.

Voorafgaand aan de verkiezingen van 27 augustus waarschuwden de waarnemers al dat de verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen, omdat Bongo meer geld kon besteden en betere toegang tot de media had.

Gabonezen leggen bloemen bij een monumentje voor omgekomen demonstranten

Vorige week gingen na het bekend worden van de uitslag aanhangers van Ping de straat op, omdat ook zij vermoeden dat Bongo had gefraudeerd. In twee dagen tijd werden zeker 1100 betogers opgepakt.

Ping zei vandaag dat in de dagen na de verkiezingen tussen de vijftig en honderd mensen zijn doodgeschoten. Of dat klopt is niet te controleren, ook doordat de regering het internet heeft platgelegd.

Ontslag

Onder meer de VS en het voormalige moederland Frankrijk hebben de Gabonese regering oproepen de resultaten van alle stembureaus vrij te geven. De regering weigert dat. De minister van Justitie is het heeft daarom ontslag genomen.

De Afrikaanse Unie stuurt een delegatie naar Gabon om te bemiddelen in het conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl