NOS Nieuws

Netanyahu in Nederland: Israël verdedigt gemeenschappelijke waarden

Netanyahu: de mening over Israel is aan het veranderen, ten positieve.

De Israëlische premier Netanyahu vindt dat Israël voor steeds meer landen een voorbeeld kan zijn. Netanyahu is vandaag en morgen in Nederland. Vandaag werd hij ontvangen door onder anderen koning Willem-Alexander en premier Rutte.

Op vragen over de internationale kritiek op Israël antwoordde Netanyahu dat Israël niet alleen zichzelf verdedigt, maar dat het ook strijdt tegen de radicale islam.

Volgens de Israëlische premier verdedigt Israël daarmee gemeenschappelijke waarden en zien steeds meer landen in Europa en de rest van de wereld in dat Israël geen vijand is, maar een bondgenoot. "De radicale islam is niet alleen een gevaar voor het Midden-Oosten, maar ook voor de rest van de wereld."

Politieke oplossing

Rutte herhaalde zijn zorg over de gespannen situatie in het Midden-Oosten. Hij benadrukte dat er een politieke oplossing moet komen met een Palestijnse staat naast Israël. Volgens Rutte moeten er geen nieuwe nederzettingen meer worden gebouwd in bezet gebied.

Hij riep zowel Israël als de Palestijnen op te werken aan een klimaat dat nieuwe onderhandelingen mogelijk maakt. Rutte beloofde Israël en de Palestijnen hulp op het gebied van water en energie. Nederland zal ook adviseren over een gaspijplijn naar Gaza.

De demonstranten verzamelden zich bij Den Haag Centraal

Morgen bezoekt Netanyahu ook nog de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers van het "Diensten en Onderzoekscentrum Palestina" protesteerden vandaag in de Kamer tegen de ontvangst van de Israëlische premier in Den Haag. Ze boden daarover een petitie aan. Volgens hen rechtvaardigt het Israëlische beleid niet dat Netanyahu 'met egards' wordt ontvangen.

"Israël heeft al tientallen jaren een beleid van onderdrukking en discriminatie en van landroof en het luistert niet naar de Verenigde Naties", zei woordvoerder De Levie. Volgens hem moet de Tweede Kamer het kabinet oproepen sancties uit te vaardigen tegen Israël.

Ook was er een demonstratie tegen het bezoek van de Israëlische premier. Zo'n twee tot driehonderd mensen verzamelden zich bij Den Haag Centraal voor een tocht naar het Bezuidenhout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl