NOS Nieuws

Innovatieve hulpmiddelen moeten prestaties para-atleten verbeteren

De afgelopen jaren zijn er steeds meer technische snuisterijen en handige gadgets op de markt, zo ook voor paralympische atleten. Bedrijven hebben zich ingezet om de sporters te helpen en hulpmiddelen te ontwikkelen die net het verschil kunnen maken. Misschien wel tussen zilver en goud.

Para-wielrenster Denise Schindler presenteert haar 3D-geprinte prothese aan president Obama en bondskanselier Merkel.

Een 3D-geprint onderbeen

De Duitse para-wielrenster Denise Schindler verloor haar onderbeen door een ongeluk toen ze twee jaar oud was. Bij deze Paralympische Spelen gebruikt ze geen gewone prothese, maar heeft zij een nieuwe prothese die gemaakt is door een 3D printer. Het idee om een prothese met een 3D printer te maken komt van het Amerikaanse software bedrijf Autodesk.

Eerst wordt er een scan gemaakt van het uiteinde van het been, zodat de prothese daar perfect op aan kan sluiten. Door middel van een computerprogramma wordt de prothese vormgegeven, waarbij de vorm de luchtweerstand laag moet houden. Vervolgens wordt de prothese geprint met de sterke kunststof polycarbonaat, dat ook wordt gebruikt in veiligheidsbrillen, helmen en politieschilden. Het voordeel van de 3D-geprinte prothese is dat het materiaal lichter is en perfect aansluit bij het been van Denise.

Schindler behaalde bij de Paralympische Spelen in Londen 2012 een zilveren medaille. Misschien is de nieuwe prothese precies het laatste zetje wat ze nodig heeft voor goud.

Trillende badmuts

Al ruim 50 jaar is zwemmen een paralympische sport. Ook visueel beperkten kunnen aan dit onderdeel deelnemen, doordat er hulpmiddelen zijn om te laten weten wanneer ze bij het einde van het zwembad zijn. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een lange stok om een tikje op het hoofd of rug van de zwemmer te geven, als deze bijna moet omkeren. Of er zijn geluidssignalen die dit aangeven.

Productontwikkelaar Samsung vond dit systeem achterhaald en heeft een badmuts ontworpen die het probleem oplost.

In de badmuts zit een bluetooth zender, die in verbinding staat met een app. De coach van de zwemmer heeft deze app open op zijn mobiel of smartwatch. Wanneer de sporter bijna bij de rand van het zwembad is, drukt de trainer op een knop in de app. Via de bluetooth-verbinding wordt dit signaal doorgegeven en gaat de badmuts trillen. Zo weet de zwemmer, zonder ook maar aangetikt te worden, dat het tijd is om te keren.

Welke sporters er bij de Paralympische Spelen in Rio gebruik maken van deze vibrerende badmuts is nog onbekend.

Na de bobslee, nu de rolstoel

In het laatste jaar dat BMW het Amerikaanse Paralympisch Comité gaat sponsoren, heeft het autobedrijf een race-rolstoel ontwikkeld voor Team USA. Net als de bobslee die BMW voor de Winterspelen in Sochi 2014 heeft ontworpen, is de rolstoel gemaakt van kunststof. Daardoor is hij lichter en waarschijnlijk sneller dan de gebruikelijke race-rolstoelen van aluminium. Er is gebruik gemaakt van 3D-scantechnieken om de zitting perfect bij de desbetreffende sporter te laten passen.

BMW heeft zelfs een commercial laten maken voor de race-rolstoel, waarin de Amerikaan Josh George aan het trainen is voor zijn atletiekwedstrijden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: