NOS Nieuws

KWF waarschuwt voor zonnebrandpillen

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

In diverse Nederlandse webshops zijn pilletjes te koop, waarvan wordt beweerd dat ze beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Ze worden aangeprezen met zinsneden als 'beschermt tegen zonnebrand', 'beschermt en herstelt het cellulaire dna om huidkanker te voorkomen', 'voorkomt veroudering van de huid' en 'biedt een homogene en uniforme bescherming van de hele lichaamsoppervlakte'.

De consument wordt aanbevolen 1 capsule per dag te nemen voor blootstelling aan de zon. In de pillen van het Amerikaanse merk Heliocare zit onder meer lycopeen, luteïne en vitaminen.

'Geen enkel bewijs'

Maar KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor de pillen. "Met dit product ben je niet beschermd, daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Alleen deze pillen slikken is onverstandig. Wat wel bewezen is, is dat je je kunt beschermen tegen de gevaren van uv-straling door je in te smeren, de schaduw op te zoeken tussen 12 en 15 uur en beschermende kleding te dragen."

Ook Stichting Melanoom, een patiëntenvereniging voor mensen met deze vorm van huidkanker, ontraadt het gebruik van de pillen als bescherming. "Ons advies is deze voedingssupplementen, want dat zijn het, absoluut niet te gebruiken in plaats van zonnebrandcrème om jezelf te beschermen tegen verbranding. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de pillen zouden helpen tegen zonverbranding."

Veel blootstelling van de huid aan zonlicht verhoogt de kans op huidkanker. Ook kan de huid sneller verouderen door zonlicht. Huidkanker is de op een na meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl