AFP

Een deel van de actievoerende vrachtwagenchauffeurs heeft de blokkade van de A16 bij Calais opgeheven. Ze hebben een aantal toezeggingen gekregen van de autoriteiten en besloten kort voor 21.00 uur de acties te beëindigen. 

Door de actie, die vanochtend begon, was de weg van en naar Parijs de hele dag geblokkeerd. De chauffeurs zijn de overlast door vluchtelingen en migranten zat en eisen dat het vluchtelingenkamp in Calais wordt ontruimd. Ook inwoners van Calais en boeren deden mee aan de blokkade. 

De autoriteiten hebben hun toegezegd dat het kamp op termijn wordt ontruimd. Ook zullen twee eenheden van de mobiele eenheid worden ingezet om de veiligheid op de weg te vergroten. De eerste toezegging was vrijdag ook al gedaan door minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken. De chauffeurs eisten een datum, maar die hebben ze vanavond volgens correspondent Frank Renout niet gekregen. 

Of de blokkade helemaal voorbij is, is onduidelijk. Niet alle chauffeurs zouden zich hebben laten overtuigen. 

Wij chauffeurs zijn elke dag bang om aan het werk te gaan.

Een Franse vrachtwagenchauffeur over de situatie in en rond Calais

Renout verwacht niet dat de overlast van het vluchtelingenkamp op korte termijn minder wordt. Hij wijst erop dat de 7000 tot 9000 vluchtelingen, van wie velen naar Engeland willen, er voorlopig nog zitten. Niet alleen vrachtwagenchauffeurs hebben er last van, zegt Renout. "Buren klagen dat mensen door hun tuin lopen en ook het toerisme lijdt eronder."

"Wij chauffeurs zijn elke dag bang om aan het werk te gaan", zei een chauffeur vanochtend tegen Renout. "Er zijn dagelijks vechtpartijen, op de weg, op rotondes, bij stoplichten. De wagens worden bekogeld, de chauffeurs worden bedreigd. De lading wordt vaak beschadigd door stenen die worden gegooid."

"Wij komen op voor onze belangen", zei een boer die meedeed aan de blokkade. "We hebben er genoeg van dat die migranten steeds door onze velden lopen. Ze maken de gewassen stuk, ze maken alles stuk."

STER reclame