EPA

Martijn Post Uiterweer uit Utrecht heeft zijn koffers al gepakt en staat klaar voor een eventuele evacuatie. Samen met zijn man en twee teckels is hij op vakantie aan de Costa Blanca in Spanje, waar een felle bosbrand woedt. "Vanaf ons balkon zien we grote rookpluimen."

"Gisteravond had ik zo'n antimuggenspiraal gebrand", vertelt Uiterweer. "Ik dacht: wat blijft dat ding stinken. Mijn man kwam terug na het uitlaten van de honden en riep dat er iets in brand stond. De volgende ochtend was de lucht gitzwart en blushelikopters vlogen af en aan."

Het blijkt een grote bosbrand in natuurpark De La Granadella. Een paar kilometer van de Nederlanders vandaan is ruim 350 hectare bos in rook opgegaan. Zeker 1400 mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Honderden brandweermannen en militairen vechten met tientallen blusvoertuigen tegen de vlammen.

Hevige bosbranden aan Spaanse Costa Blanca

Het stel uit Utrecht vreesde geëvacueerd te worden. "Maar onze buurman woont hier al jaren en zei nuchter: maak je geen zorgen. Zorg dat je spullen klaarstaan en dan is alles in orde."

Maar dat bleek niet zo makkelijk te zijn: het was lastig om eten en drinken in te slaan. "Bijna het hele dorp was afgesloten en supermarkten waren dicht. Uiteindelijk kregen we het toch voor elkaar om een voorraad in te slaan voor de komende dagen."

Vanmiddag zagen we hele dikke rookwolken richting zee drijven. Veel mensen zijn al vertrokken: het ziet er heel bedreigend uit.

Ooggetuige Hans Kloosterman

In het gebied, vlak bij de badplaats Benidorm, wonen duizenden Nederlanders. Een van hen is de gepensioneerde Hans Kloosterman uit Arnhem. Hij woont al tien jaar in het plaatsje Javea, waar inmiddels meerdere wijken zijn ontruimd op advies van de Spaanse autoriteiten.

"Veel mensen zijn al vertrokken want het ziet er heel bedreigend uit", vertelt Kloosterman. "Gistermiddag zagen we hele dikke rookwolken richting zee drijven. Ikzelf zit er wat kilometers vanaf dus hoef niet te evacueren."

De Arnhemmer is er stellig over: deze brand moet aangestoken zijn. "Op vier plaatsen zijn er brandhaarden gevonden, dat gebeurt niet spontaan." Een 20-jarige jongen met een jerrycan zou zijn opgepakt.

"De lucht was eerst blauw, nu hangt er een goor, bruinig wolkendek", zegt Kloosterman. "Het is hier altijd gortdroog. Het risico op bosbranden is dus ook altijd groot."

STER reclame