Betoging van het Oromo-bevrijdingsfront, zaterdag bij een betoging in Berlijn EPA

Een brand in een gevangenis in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba blijkt veel ernstiger dan de regering eerst wilde doen geloven. Er zijn 23 doden, en niet één, zoals de regering zaterdag meldde.

De Kilinto-gevangenis staat in een buitenwijk van de hoofdstad en herbergt ook leden van de oppositie en journalisten. De omstandigheden waaronder de brand uitbrak, zijn onduidelijk. De regering zegt dat een onderzoek is ingesteld.

In een verklaring die vandaag werd uitgegeven staat dat 21 gevangenen omkwamen door verstikking of dat ze onder de voet werden gelopen. Twee anderen zijn gedood toen ze wilden vluchten, zegt de regering.

Bloemenkwekerijen

In de afgelopen maanden gaan de betogingen voor meer vrijheid in Ethiopië met steeds meer geweld gepaard. De regering wordt beschuldigd van moord en mishandeling van tegenstanders. Leden van de Omoro en Amhara, die een meerderheid van de bevolking vormen maar zich achtergesteld voelen, laten steeds luider van zich horen.

Vier bloemenkwekerijen die met Nederlands geld zijn opgezet, zijn vorige week in brand gestoken bij de protesten. Ook daar zaten leden van de genoemde bevolkingsgroepen achter. Minister Ploumen noemde de situatie in Ethiopië vrijdag zeer zorgelijk.

Ook de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power sprak onlangs haar grote zorg uit over het buitensporige geweld dat Ethiopië gebruikt tegen tegenstanders. 

STER reclame