'Kinderen wonen ver weg, en laten eten bij bejaarde ouders bezorgen'
Maaltijdservices aan huis voor senioren zijn een groeiende markt, blijkt uit onderzoek van de NOS. Vooral commerciële partijen zijn in het gat in de markt gesprongen dat is ontstaan doordat ouderen langer thuis wonen. Maar ook stichtingen en welzijnsinstellingen zien een groei in de aflevering van (warme) maaltijden aan huis.
Omdat het een versnipperde markt is, weten we niet hoe groot de stijging van het aantal maaltijden is dat dagelijks aan huis wordt afgeleverd. Alle door ons benaderde bedrijven en instellingen signaleren een groei, zoals ook Vers voor Thuis. "We zijn een jong bedrijf, dat dagelijks zo'n 120.000 maaltijden of onderdelen van maaltijden aflevert aan ouderen en (welzijns)instellingen. En we zien nog groei", zegt Peter Veldhuizen van Vers voor Thuis.
Zorgorganisatie Careaz, die maaltijden aanbiedt in haar woonzorgcentrum en bij mensen thuis, constateert ook een groei. "Mensen die nog mobiel zijn, kunnen hier eten in het woonzorgcentrum. Maar een groot deel is dat niet en daar bezorgen we maaltijden", zegt Marijke Ramsteijn van Careaz.
"Bij ons brengen vrijwilligers de maaltijden aan huis. Die houden dan ook een vaak een praatje, dat is toch anders dan een kille bezorgservice. Sinds de invoer van de nieuwe regels waardoor ouderen langer thuis moeten blijven wonen, zien we niet alleen een toename van mensen die een warme maaltijd thuis laten bezorgen, maar ook dat vrijwilligers vaker moeten helpen om de doosjes open te maken", gaat Ramsteijn verder.
"Ze hebben een signaalfunctie. Als ze bijvoorbeeld maaltijden in de koelkast zetten en zien dat er meer staan, heeft de oudere niet gegeten. Soms laten ze ook plastic bakjes op het vuur of staat het eten nog onaangeroerd in de magnetron. Dat gebeurt vaker dan vroeger. Vrijwilligers schakelen dan hulp in."
Bij ons regelen kinderen vaak maaltijden voor hun ouders.
"Er moet bewustwording zijn in de samenleving van deze veranderende trends. De groeiende groep ouderen moet langer thuisblijven, met minder hulp. Vroeger gingen mensen met 57 of 58 jaar met pensioen en gingen ze ernaast soms nog vrijwilligerswerk doen. Nu is dat vaak niet meer aan de orde omdat mensen moeten werken tot 67 jaar en als ze klaar zijn geen puf meer hebben om als vrijwilliger te werken", signaleert Ramsteijn.
Maaltijdservice.nl en Apetito, grotere spelers op de markt, zien de groei ook. Beide partijen bereiden zelf de maaltijden en bezorgen in het hele land. "Kinderen wonen vaker verder van ouders dan vroeger, maar willen wel dat hun ouders goed eten. Dus regelen ze de maaltijden via ons", zegt Roy Kroos van Maaltijdservice.nl.
Toename ouderen
Het aantal ouderen zal versneld toenemen, blijkt uit het Nationaal Kompas Volksgezondheid van het RIVM. Volgens de CBS Bevolkingsprognose zal het aantal 65-plussers toenemen van 2,7 miljoen in 2012 tot een hoogtepunt van 4,7 miljoen in 2041.
"Het is voor bedrijven en instellingen een hele interessante afzetmarkt", stelt woordvoerder Joeri Veen van de ANBO, de ouderenbond. "Wij vinden het een hele goede ontwikkeling dat maaltijden in veel verschillende variëteiten aangeboden worden aan ouderen zodat ze zelfstandig kunnen blijven. Je ziet sowieso een groei van producten die worden aangeboden aan ouderen. Binnen nu en 20 jaar is een op de vier mensen oudere. Dat is goed om bij stil te staan."
Verpleeg- en verzorgingshuizen zoals we die nu nog kennen, zijn over een aantal jaar verleden tijd.
"Verpleeg- en verzorgingshuizen zoals we die nu nog kennen, zijn over een aantal jaar verleden tijd", gaat Veen verder. "Wel blijven er gespecialiseerde verpleeghuizen voor mensen met een zware zorgvraag. De andere groeiende groep ouderen zal zich langer zelfstandig moeten zien te redden. Naast een toename van maaltijdservices zie je ook dat er voor en door sommige ouderen steeds vaker betaalde particuliere zorg en ondersteuning wordt ingeschakeld."