Bewonderaars voor de ceremonie op het Sint-Pieterplein NOS / Rop Zoutberg

In Rome is Moeder Teresa heilig verklaard tijdens een speciale mis op het Sint-Pietersplein, geleid door paus Franciscus. 

Tienduizenden mensen hebben de ceremonie bijgewoond. Onder hen zo'n 1500 daklozen die vanuit verschillende Italiaanse plaatsen met bussen naar het Vaticaan waren gebracht. 

Moeder Teresa heilig verklaard

In de geest van Moeder Teresa, die opkwam voor de allerarmsten, hadden de daklozen een ereplaats bij de ceremonie. Als lunch krijgen ze pizza geserveerd door 250 nonnen en priesters.

Ook bewonderaars uit India zijn naar Rome gekomen voor de vrouw die in 1997 overleed.  

In India wordt ook stilgestaan bij de ceremonie. De door Moeder Teresa opgerichte Missionarissen van Naastenliefde celebreren een mis en bij het Moeder Huis in Kolkata (voorheen Calcutta) was de heiligverklaring in Rome op grote videoschermen te volgen.

Moeder Teresa richtte in 1950 een orde op om armen en zieken te helpen. In 1979 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede voor haar werk. De katholieke kerk heeft twee wonderen aan haar toegekend, een vereiste voor de heiligverklaring. Het gaat om twee wonderbaarlijke genezingen. Ze was in 2003 al zalig verklaard.

Voor paus Franciscus is de heiligverklaring een hoogtepunt tijdens het door hem afgekondigde Heilig jaar van de Barmhartigheid. Volgens de paus heeft Moeder Teresa zijn ideaal van de kerk als 'veldhospitaal' voor de allerarmsten in praktijk gebracht.

STER reclame