Een man kijk verdwaasd naar het puin na een luchtaanval op Aleppo
NOS Nieuws

Kerry: akkoord VS-Rusland over Syrië-bestand niet overhaasten

De VS en Rusland werken hard aan afspraken over een bestand in Syrië, maar schorten het gesprek op naar morgen, heeft de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken in China bekendgemaakt. Een staakt-het-vuren moet hulpverlening aan de bevolking in belegerde steden en kleinere plaatsen mogelijk maken.

Eerder had Kerry's departement gesuggereerd dat er mogelijk vandaag al een akkoord kon worden gemeld. Kerry spreekt tijdens de G20-top in Hangzhou met zijn ambtgenoot Lavrov over verdere samenwerking om vrede in Syrië te bewerkstelligen.

Kerry zei dat er al veel was bereikt maar dat de onderhandelingen zorgvuldig moeten worden gevoerd om teleurstellingen te voorkomen.

We zijn er nog niet", beaamde president Obama in de marge van de G20-vergadering. Hij wees erop dat er al vele bestanden in Syrië zijn gesneuveld. De VS en Rusland onderhandelen al wekenlang over een staakt-het-vuren en strategische samenwerking om dichter bij een oplossing voor de oorlog te komen.

Obama: we zijn er nog niet

Obama zei dat er nog steeds ernstige meningsverschillen zijn tussen de Amerikanen en de Russen. "Maar als we er niet eerst in slagen het geweld te beteugelen en humanitaire hulp toe te laten, zie ik niet hoe we een volgende stap kunnen zetten", aldus de president. Naar verwachting spreekt hij onder vier ogen in Hangzhou met de Russische president Poetin over de situatie in Syrië.

Een van de belangrijkste struikelpunten in de dialoog met Moskou is de Amerikaanse eis dat Rusland de Syrische regering onder druk zet om alleen nog doelen van Islamitische Staat aan te vallen. De Amerikanen willen het alleenrecht om de andere aan al-Qaida gelieerde groepen aan te vallen.

Nu bestoken Russische en Syrische straaljagers ook gebieden die in handen zijn van de door de VS gesteunde gematigde rebellen, met de rechtvaardiging dat zij zich mengen met extremisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl