NOS Nieuws

Schalieputten dicht na aardbeving Oklahoma

De Amerikaanse staat Oklahoma heeft na de aardbeving van vanochtend de sluiting gelast van tientallen schalieputten. In de wijde omgeving van het epicentrum moeten 35 putten per direct dicht.

Volgens de overheidscommissie die erover gaat, is er wetenschappelijk bewijs dat de opslag van afvalwater bij de winning van schaliegas en -olie leidt tot aardbevingen.

Oklahoma werd vanochtend om 07.00 uur lokale tijd getroffen door de zwaarste aardbeving in de regio tot nu toe. De aardbeving had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter en duurde een minuut. Hij was in zeven Amerikaanse staten te voelen.

Afhankelijk

Aardbevingen komen in het midden-westen van de VS pas voor sinds begonnen werd met de winning van schaliegas en -olie. Oklahoma is de laatste jaren sterk afhankelijk geworden van de gas- en oliewinning. Een kwart van alle banen heeft ermee te maken.

Dit jaar stelde een overheidsrapport echter vast dat de energiewinning gepaard gaat met een snel toenemend aantal aardbevingen. In 2012 waren er in Oklahoma enkele tientallen aardbevingen met een kracht van 3,0 of meer op de schaal van Richter. Vorig jaar waren het er al meer dan 900.

Fracken

Naburige staten hebben de afgelopen jaren het aantal schalieputten al beperkt; sindsdien is het aantal aardbevingen daar meer dan gehalveerd.

De winning van schaliegas en -olie gebeurt door onder hoge druk met water het bodemgesteente te breken waarin de olie en het gas zitten opgesloten. Dit wordt fracken genoemd. Om het breken te versnellen, worden er chemicaliën aan het water toegevoegd. Het breekwater wordt samen met het gas en de olie naar boven gehaald, en daarna als afvalwater terug in de put gepompt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl