Roger Coupe (67) - "Ik voel me door brexit gevangen op ons eigen eiland. We willen bij de EU horen, met open grenzen."
NOS Nieuws

'Ik merk dat steeds meer mensen zich neerleggen bij de brexit'

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

In verschillende Britse steden zijn mensen de straat op gegaan om tegen brexit te demonstreren. De grootste 'Mars voor Europa' was in Londen, waar er zo'n 5000 mensen op afkwamen. Daarmee is de demonstratie een stuk kleiner dan de mars vlak na het referendum op 23 juni. Toen trokken er tien keer zoveel demonstranten door Londen.

De hevige emoties onder Blijf-stemmers lijken ruim twee maanden later wat te zijn weggeëbd. "Ik merk wel dat steeds meer mensen die Remain stemden, zich hebben neergelegd bij de uitslag", zegt Roger Coupe (67), gehuld in blauwe cape. "Maar ik ben nog steeds in een soort rouw. Te vergelijken met wanneer er een bekende overlijdt. Leave won met 51,9 procent. Dat is zo'n kleine meerderheid. En denk vooral aan de jongeren, die hebben in grote meerderheid tegen brexit gestemd. Zij worden er tegen hun zin uitgetrokken. Het is niet eerlijk."

Tijdens de wandeling van Hyde Park naar het parlement in Westminster beamen meer demonstranten dat de opkomst lager is dan gehoopt. "Voor velen voelt het alsof er niet zoveel is veranderd in de afgelopen maanden", zegt Stephanie Biden. "Maar ik werk in de advocatuur. Wij horen van onze klanten, grote bedrijven, dat ze investeringen uitstellen. En wat te denken van het gedaalde pond? Als we nu een Duitse wasmachine kopen is ie een stuk duurder. We gaan de gevolgen echt nog wel voelen."

Stephanie Biden: "We gaan de gevolgen van brexit echt nog wel voelen."

Aanleiding voor de demonstratie van vandaag is een debat komende maandag in het Lagerhuis. Daarin zal het parlement de online petitie behandelen die oproept tot een tweede referendum. Die petitie is ruim vier miljoen keer ondertekend.

De kans op een nieuw EU-referendum is in principe nul. Een meerderheid van het parlement is er tegen en premier May herhaalde deze week nog dat er geen tweede referendum zal komen. "Brexit betekent brexit en we gaan er een succes van maken", is haar mantra dat ze voortdurend herhaalt.

In de stoet lopen veel andere Europese nationaliteiten mee. EU-burgers, die al jaren in Groot-Brittannië wonen maar geen stemrecht hadden op 23 juni. "Ik ben getrouwd met een Britse man en woon hier al 8,5 jaar", zegt de Duitse Katharina Harvell (35). "Maar ik mocht niet stemmen in het referendum. Dat is toch niet democratisch? Juist wij krijgen enorm veel te maken met de gevolgen van brexit." Een andere Duitse, Andrea Höfling, vult aan: "Ik woon hier al dertig jaar, maar na het referendum dacht ik: ik wil hier weg. Ik voel me hier niet meer thuis. Nu, twee maanden later, wil ik eerst afwachten hoe brexit er uiteindelijk uit gaat zien. Want dat weet nog niemand."

Katharina Harvell (35) - Duitse die al 8,5 jaar in Groot-Brittannië woont

Een groepje studenten zet tijdens het wandelen muziek aan. Whitney Houston klinkt uit de speakers, met haar beroemde hit 'I will always love you', door de demonstranten veranderd in 'I will always love EU'. Een ander loopt met een bord: 'Nigel Farage: ik wil mijn continent terug!', refererend aan de campagneslogan van de voormalige Ukip-leider die zei dat hij zijn land terug wilde.

"Wij waren deze zomer op reis in Europa en ik merkte dat ik daar voortdurend mijn excuses aanbood voor de brexit. Het voelde toch anders om in Frankrijk te zijn, of Duitsland", zegt de net afgestudeerde Thomas Morrell (22), die met zijn tweelingzus Becky meeloopt in de mars. "Brexit terugdraaien zal heel ingewikkeld worden, daarom hoop ik op een soft brexit. Ik hoop dat uiteindelijk iedereen wel inziet dat we nooit helemaal zonder de EU kunnen."

Thomas en Becky Morrell, tweeling (22) "Ik merkte dat ik in Europa overal mijn excuses aanbood voor de brexit"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl