NOS Nieuws

D66 past donorplan aan in hoop op steun Kamer

D66 probeert opnieuw om steun te krijgen voor het plan om de donorregistratie in Nederland te veranderen. Voor de zomer liep het voorstel van Kamerlid Dijkstra voor actieve donorregistratie in de Tweede Kamer vast. Dijkstra hoopt er met aanpassingen alsnog een meerderheid voor te vinden.

In het huidige systeem moeten mensen uit eigen beweging aangeven of ze donor willen zijn. D66 wil dat veranderen in een systeem waarbij mensen opgeroepen worden een keuze te maken. Wie niet reageert, wordt als donor geregistreerd. Zo wil D66 het aantal potentiële donoren vergroten.

PvdA, SP en GroenLinks steunen het voorstel, maar andere partijen, waaronder VVD en PVV, vinden het plan een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht.

Met steun van het CDA zou de actieve donorregistratie in juni een meerderheid hebben gekregen, maar het CDA stemde toen tegen. Die partij was bang dat kwetsbare groepen, zoals analfabeten, orgaandonor worden zonder dat ze er bewust voor zouden kiezen. Om dat te voorkomen stelt D66 nu voor dat de registratie van mensen die mogelijk wilsonbekwaam zijn, wordt getoetst door een arts.

'Geen bezwaar'

Ook blijft volgens het nieuwste voorstel zichtbaar of mensen er welbewust voor hebben gekozen donor te worden, of dat hun organen gebruikt kunnen worden omdat ze geen keuze hebben gemaakt.

In de oude opzet kon je het verschil niet zien tussen het 'ja' van iemand die bewust kiest om donor te worden en het 'ja' dat ontstond doordat iemand op meerdere oproepen niet reageerde Het voorstel is nu om bij iemand die geen keuze maakte 'geen bezwaar' in te vullen in plaats van 'ja'.

Mocht de wet dan in de toekomst aangepast of ingetrokken worden, dan worden in ieder geval alle mensen die 'ja' hebben gezegd als donor behouden, aldus D66.

Een andere zorg van Kamerleden was het gebrek aan voorlichting. Door in het nieuwe wetsvoorstel op te nemen dat er uitgebreide voorlichting over de actieve registratie plaatsvindt, hoopt D66 ook die bezwaren weg te nemen.

Het CDA zegt dat het de nieuwe voorstellen eerst gaat bestuderen voordat het met een reactie komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl