Ook hier lukt pinnen niet
NOS Nieuws

'Niet pinnen, geen reserveringen en bij KPN krijg je een bandje'

"Het is vreselijk", zegt uitbater Willem Borst. Restaurant De Loet in Lekkerkerk heeft flinke problemen door de KPN-storing. De telefoonlijn doet het niet, dus telefonische reserveringen komen niet binnen en ook pinnen is onmogelijk.

"Ze kunnen raketten naar de maan schieten maar zoiets lukt ze niet. Het is mooi terrasweer. Als mensen bij het terras aankomen, moet ik zeggen dat ze niet kunnen pinnen. Dan zie je ze weer weglopen. En als je dan KPN belt, krijg je een bandje."

Borst gebruikt tijdelijk een mobiel nummer, maar is toch bang reserveringen mis te lopen. Hij vreest dat de schade voor hem vandaag kan oplopen tot duizend euro als de storing de hele dag duurt. Een schadeclaim? "Zoiets zou je landelijk moeten regelen. Het ligt er ook aan hoelang het duurt."

Bij snackbar Le Patat in Aarle-Rixtel doet zelfs de radio het niet meer. "Die werkt ook via internet", zegt eigenaar Bart Krause. "We draaien gewoon door en afrekenen lukt vaak nog wel contant. Anders moet ik ze doorsturen naar een bank, en de dichtstbijzijnde pinautomaat zit hier een kilometer verderop in de supermarkt."

Door de storing merkt Krause hoe afhankelijk de wereld wordt van internet. "Online bestellen lukt niet. We hebben wifi voor de klanten in de zaak, en die doet het dus ook niet. Ik kan zelfs geen bestellingen plaatsen bij de groothandel. Ik moet elke vijf seconden een melding wegklikken dat er geen contact is met de servers."

Judith van Dorp van Saartje Prum, een winkel voor kinderkamerartikelen, dacht vanochtend nog dat alleen haar winkel internetproblemen had. "Alle stekkers eruit, alles opnieuw opgestart. Toen hoorden we dat het in heel Driebergen was en daarna dat het om een landelijke storing ging."

Er kan niet gepind worden en Van Dorp kan zelf geen bestellingen plaatsen. "Nu merk je hoe afhankelijk je bent van internet. We hebben ook een webshop. Die doet het wel maar veel klanten hebben ook KPN en die mis je dus ook. Een uurtje is te overzien, maar het duurt nu al zo lang dat het echt inkomsten scheelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl