EPA
NOS Nieuws

WHO: geen zika-besmettingen bij OS in Rio

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn geen atleten of supporters besmet met de virusziekte zika. Dat heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO bekendgemaakt.

De WHO zegt dat daarmee de eigen voorspelling, dat de spelen niet zouden leiden tot verdere verspreiding van zika, correct is gebleken. Voor het begin van de Spelen in Rio kreeg de organisatie veel kritiek van een aantal deskundigen.

Die zeiden dat de Spelen uitgesteld of verplaatst moesten worden vanwege het gevaar dat zika zich verder over de wereld zou kunnen verspreiden. De WHO vond uitstel onnodig. Sommige sporters bleven zelfs weg uit Rio uit angst voor besmetting.

Complimenten

In een verklaring geeft de commissie die zich voor de WHO bezighoudt met zika complimenten aan de Braziliaanse autoriteiten voor de effectieve maatregelen die er zijn genomen om zika te bestrijden.

Voor de Paralympische Spelen die op 7 september in Rio beginnen, verwacht de organisatie eveneens geen problemen.

Zika blijft een gevaar

Ondanks de optimistische berichten, waarschuwt de wereldgezondheidsorganisatie dat het zikavirus op langere termijn een gevaar blijft vormen voor de wereldbevolking.

Bij elkaar lopen zo'n twee miljard mensen in Afrika en Azië een risico door uitbraken van zika. Vooral in India, Indonesië en Nigeria is er gevaar voor besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl