Aanlegger kunstgras: veld PEC Zwolle is prima in orde
"Met het veld van PEC Zwolle is technisch niks aan de hand", zegt Ton Raaphorst, algemeen directeur van Ten Cate/Greenfields, het bedrijf dat de kunstgrasmat in het stadion van Zwolle heeft gelegd. Hij reageert op uitspraken van trainer Ron Jans, die zondag in Studio Voetbal kritiek uitte op de mat in zijn stadion.
"De afgelopen twee jaar zijn er zes spelers zwaar geblesseerd geraakt aan hun knieën", zei Ron Jans. "Zondag hebben we de training zelfs gestaakt. Het kan bijna geen toeval meer zijn." Onlangs raakten PEC-spelers Mustafa Saymak, Thanasis Karagounis, Max de Boom en Rick Dekker geblesseerd op het veld. Ook Todd Kane (NEC) en Henk Dijkhuizen (Roda JC) verlieten het veld met een kwetsuur.
Volgens Raaphorst ligt dat niet aan de kwaliteit van de kunstgrasmat. "In juni is die nog gecontroleerd en goedgekeurd door de FIFA. Het veld is in orde, maar we kunnen ons voorstellen dat PEC een nieuw veld zou willen."
PEC Zwolle speelt op hetzelfde type veld als Heracles Almelo. Ook dat veld ligt sinds 2012 in het stadion, vertelt Raaphorst. "Daarnaast ligt in het stadion van Roda JC en de trainingscomplexen van Vitesse en PSV dat type kunstgrasveld. We hebben contact met de clubs opgenomen, maar zij hebben geen last van bovenmatig veel blessures."
"PEC speelt zo'n 1.500 uur per jaar op het veld. Dat is iets meer dan andere clubs, maar niet bovengemiddeld veel", stelt Raaphorst. "De velden zijn gemaakt voor 1.500 tot 2.000 uur per jaar. Blessures ontstaan niet alleen vanwege een slechte ondergrond, het kan ook aan de conditie van de spelers of het inlopen liggen."
Club en grasmatlegger gaan in gesprek
"Het veld van PEC ligt nu vier jaar in het stadion. Doorgaans kijken clubs na vijf jaar of ze nog door willen met hetzelfde veld of dat ze het willen vervangen", aldus Raaphorst.
Volgende week gaan PEC en Ten Cate om de tafel om een oplossing te zoeken voor de vele blessures in Zwolle.