De kamer die te koop wordt aangeboden op Funda
NOS Nieuws

Studentenkamer (9m2) te koop in Amsterdam voor 62.000 euro

De krapte op de Amsterdamse woningmarkt leidt tot innovatieve constructies. In stadsdeel West staan sinds kort studentenkamers van 9m2 te koop. Geïnteresseerden kunnen een bod uitbrengen vanaf 62.000 euro.

Omgerekend kosten de kamers zo'n 7000 euro per vierkante meter. Dat is fors hoger dan de gemiddelde prijs per vierkante meter voor appartementen in Amsterdam. Die bedroeg in het tweede kwartaal van 2016 zo'n 4083 euro.

Daar komt bij dat kopers geen reguliere hypotheek kunnen aanvragen. Dat kan pas als de huizenprijs boven de 100.000 euro ligt. Ook is er bij deze kamers geen sprake van een normaal appartementsrecht, omdat de keuken en badkamer worden gedeeld. De kamers hebben geen eigen voordeur of toilet, alleen een wastafel.

Wonderlijke constructie

"Dit is iets nieuws", zegt een makelaar van Scholten Makelaardij, de firma die de kamers aanbiedt via Funda. Volgens de makelaardij is dit voor ouders een goede kans om te investeren, in plaats van veel geld kwijt te zijn aan huur voor hun studerende kinderen.

Een bewoner van hetzelfde gebouw, die anoniem wil blijven, zegt niet blij te zijn met de plannen. "En dit geldt voor meerdere eigenaren, we voelen ons overvallen. Zelfs het VVE-bestuur wist van niets."

Vereniging Eigen Huis (VEH) spreekt van een "wonderlijke constructie". "Het gaat hier om een soort ondergesplitst appartement. Dat hebben we nog niet eerder gezien. Wat dat precies betekent voor de aansprakelijkheid van de bewoners is niet duidelijk."

Veel geld

"Voor zover wij kunnen beoordelen is dit niet illegaal", laat de VEH weten. "Maar 62.000 euro is ongelooflijk veel geld voor heel erg weinig ruimte. De koop van een studentenkamer kan moeilijk gezien worden als een goede investering. Van zo'n kleine kamer kom je mogelijk nooit meer af."

Scholten Makelaardij beschikt over 15 soortgelijke appartementen. Bij wijze van proef is een daarvan nu te koop aangeboden. Vereniging Eigen Huis verwacht dat het daar bij blijft. "Wij denken niet dat dit plan veel kans van slagen heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl