Luchtfoto van de afgebrande panden in het centrum van Leeuwarden
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Raadslid vervolgd voor fatale brand Leeuwarden

Een raadslid uit Leeuwarden wordt vervolgd voor dood door schuld bij een fatale brand in Leeuwarden in oktober 2013. Wyb Feddema (Gemeentebelangen) was huurbaas van het pand waarin een 24-jarige student om het leven kwam.

Volgens het hof is Feddema niet schuldig aan de oorzaak van de brand, maar heeft hij wel te weinig gedaan om het gebouw brandveilig te maken. Omrop Fryslân schrijft dat de ouders van het slachtoffer het niet terecht vonden dat Feddema daar niet voor vervolgd werd en dienden een klacht in bij het gerechtshof.

Gaskachel

"Door de onderzoeksinstanties is vastgesteld dat het slachtoffer tenminste veertig minuten de tijd had moeten hebben om het pand op een veilige manier te verlaten. Vanwege de bouwkundige tekortkomingen van het pand was die tijd niet beschikbaar", zo staat in de uitspraak.

De brand werd veroorzaakt doordat er iets misging met een losse gaskachel in een kledingwinkel. Een 38-jarige medewerker was bezig met de kachel en de gasfles, waarna er een steekvlam ontstond. Daarna vloog kleding in de winkel in brand.

Raadslid vervolgd voor brand in studentenhuis

Advertentie via Ster.nl