Het kitesurfboard dat gemaakt is van plastic flesjes
NOS Nieuws

De Noordzee over op kitesurfboard van petflesjes

"Het wordt een flink zware tocht", verwacht milieu-activist Merijn Tinga. Hij stapt later vanochtend in Scheveningen op een kitesurfboard gemaakt van petflesjes en wil in ongeveer zeven uur tijd de Noordzee oversteken. Met zijn actie vraagt hij aandacht voor de plasticsoep, de grote hoeveelheid plastic zwerfafval in zee.

De bedoeling is om het Britse Lowestoft in een recordtijd te bereiken; op dit moment is de snelste tijd 7 uur en 53 minuten. De omstandigheden zijn niet ideaal, zegt Tinga in het NOS Radio 1 Journaal. "Het wordt op zee vrij ruig. Tijdens het varen komt het kitesurfboard uit het water, over het algemeen heb je dan weinig weerstand en kan je makkelijker varen. Het is dan wel handig dat er niet al te veel golven zijn en dat het niet al te hard waait."

Tinga verwacht dat het weer vandaag zal tegenzitten. "Ik denk dat we de fysieke grens wel gaan bereiken."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Uiteindelijk is het hem niet om de recordpoging te doen. Via een petitie pleit Tinga ervoor om statiegeld in te voeren op kleine petflesjes, zodat ze vaker gerecycled worden. "Vermindering van afval in zee is het grote doel."

Tinga wil met de petitie zoveel handtekeningen ophalen, dat het voorstel behandeld wordt in de Tweede Kamer. Hier heeft hij 40.000 handtekeningen voor nodig. Vanochtend had hij overigens nog geen tiende hiervan behaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl