Tata Steel in IJmuiden ANP

'Overheid moet ingrijpen bij Tata Steel'

time icon

Er dreigen duizenden banen bij staalfabriek Tata Steel in IJmuiden te verdwijnen en daarom moet de overheid ingrijpen. Dat zegt Ineke Dezentjé Hamming van werkgeversorganisatie FME.

Tata Steel onderhandelt met het Duitse ThyssenKrupp over een samenwerking. In een ingezonden brief in het FD waarschuwt Dezentjé Hamming voor de gevolgen van die gesprekken. "Het is niet ondenkbaar dat de staalproductie of de voor innovatie noodzakelijke R&D (onderzoek en ontwikkeling) van IJmuiden naar Duitsland wordt verplaatst."

'De kennis en de banen moeten we niet kwijtraken'

Ineke Dezentjé Hamming in het NOS Radio 1 Journaal over Tata Steel.

Het kabinet moet in de bres springen voor het behoud van het staalbedrijf

Ineke Dezentjé Hamming

"Duitse, Franse en andere overheden schromen niet om op te komen voor nationale industriële belangen. Het is nu tijd dat ook onze overheid dat doet. Het kabinet moet in de bres springen voor het behoud van de unieke positie van een Nederlands staalbedrijf."

Premier Rutte zegt dat hij en minister Kamp wel degelijk met Tata Steel bezig zijn. "Wij zullen als overheid altijd vol het bedrijf steunen om ervoor te zorgen dat deze belangrijke werkgever en industrie voor Nederland behouden blijft." 

De relaties met Tatasteel in Mumbai zijn voortreffelijk

Premier Rutte

Hij bezocht vorig jaar het hoofdkantoor van Tata Steel in de Indiase stad Mumbai. "De relaties met het bedrijf en de politiek zijn voortreffelijk", zegt Rutte. Wat hij en Kamp op dit moment precies doen, wil Rutte in het belang van de zaak niet zeggen.

Er werken ruim 11.000 mensen bij Tata Steel in Nederland. Eerder waarschuwde de FNV dat er door een fusie mogelijk duizenden banen uit Nederland verdwijnen. Over twee weken houdt de vakbond een manifestatie. 

Eerder deze week demonstreerden duizenden Duitse staalwerkers van ThyssenKrupp tegen banenverlies in hun land. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rutte bezig met Tatasteel

STER Reclame