NOS
NOS Nieuws

GroenLinks pleit voor gratis bijles in voortgezet onderwijs

GroenLinks wil dat alle leerlingen in het voortgezet onderwijs die dat nodig hebben gratis bijles krijgen. Het is een van de punten uit het verkiezingsprogramma van de partij.

Het wordt steeds gebruikelijker dat ouders kun kinderen naar private huiswerkbegeleiding sturen, maar er zijn ook ouders die daar geen geld voor hebben. Partijleider Klaver noemt dat de sluipende privatisering van het onderwijs.

"Het mag er niet vanaf hangen of je ouders het kunnen betalen of je huiswerkbegeleiding en examentraining kan krijgen. Het gaat erom dat kinderen gelijke kansen hebben", zegt Klaver.

Brede brugklas

GroenLinks wil verder meer 'brede brugklassen'. Daarin zitten kinderen van verschillende niveaus door elkaar. De partij noemt dat een 'moderne middenschool'. Volgens Klaver worden kinderen nu op te jonge leeftijd geselecteerd voor een bepaald schooltype en is dat in het nadeel van laatbloeiers.

GroenLinks wil ook dat 'stapelen' in het onderwijs makkelijker wordt en pleit voor een 'doorstroomrecht', zodat kinderen zonder problemen kunnen overstappen van vmbo naar havo of van havo naar vwo. Eerder kwamen andere partijen met soortgelijke ideeën over brugklassen en stapelen, maar daar is geen meerderheid voor in de Tweede Kamer.

GroenLinks presenteert dinsdag het hele verkiezingsprogramma.

GoenLinks: bijles ook voor kinderen van arme ouders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl