NOS Nieuws

'Nederland aansprakelijk gesteld voor vaccinatie Mexicaanse griep'

Ouders van 14 kinderen die ziek zijn geworden door de inenting tegen de Mexicaanse griep stellen de Nederlandse staat aansprakelijk, schrijft EenVandaag. Het zou gaan om kinderen die een ernstige slaapziekte hebben ontwikkeld na de inenting in 2009.

Het gaat om het middel Pandemrix van fabrikant Glaxo Smith Kline. Internationaal onderzoek wijst uit dat er zeer waarschijnlijk een link is tussen het zetten van deze prik en de slaapziekte narcolepsie, schrijft EenVandaag. Dat is een ernstige aandoening die het slaap-waak ritme verstoort.

Patiënten vallen spontaan en onverwachts in slaap en kunnen last hebben van slappe spieren en hallucinaties.

Zwaar getroffen

"Wij zijn er echt van overtuigd dat dit zeer ernstig is en dat het zeer ernstige ingrijpende gevolgen heeft voor een heel mensenleven", zegt advocaat John Beer die de ouders vertegenwoordigt. "Op alle fronten eigenlijk worden die kinderen benadeeld, dat mag de overheid zich wel aanrekenen."

In Zweden, Finland en Noorwegen worden ouders van kinderen met deze problematiek al gecompenseerd. In Nederland tot dusver niet. Niet eerder is de Nederlandse overheid aansprakelijk gesteld voor schade door vaccinatie.

Beer heeft er vertrouwen in dat Nederlandse Staat met een ruime schadevergoeding komt. "Het is echt onze bedoeling om de overheid ervan te overtuigen dat hier sprake is van zeer ernstige schade die een leven lang problematiek tot gevolgen heeft. En dan kun je de mensen niet met een schijntje afschepen", aldus de advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl