Franz Beckenbauer, links, met de voorzitter van Gazprom Duitsland
NOS Nieuws

Zwitsers onderzoek naar Franz Beckenbauer

Het Zwitserse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar Franz Beckenbauer in verband met de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal in 2006 aan Duitsland. Beckenbauer, destijds voorzitter van het organisatie-comité van het WK-voetbal, wordt verdacht van fraude en het witwassen van geld.

De Zwitsers bevestigen dat een publicatie in het Duitse blad Der Spiegel de aanleiding is voor het onderzoek. Het tijdschrift schreef vorig jaar over een reeks dubieuze betalingen tussen 2002 en 2005. In verband daarmee trad Wolfgang Niersbach al af als voorzitter van de Duitse voetbalbond. De Zwitserse justitie stelt nu een onderzoek in naar de geldstromen.

Ontdekt was dat tussen mei en juli 2002 in vier gedeelten zes miljoen Zwitserse franken waren overgeschreven van een gezamenlijke rekening in Zwitserland van Beckenbauer en zijn toenmalige manager Robert Schwam. Het geld ging naar een rekening Qatar. Vervolgens werden nog drie van dergelijke overboekingen gedaan, voor een totaalbedrag van tien miljoen Zwitserse franken.

Beckenbauer heeft steeds gezegd dat hij niets wist van de betalingen.

Qatar, Adidas

Bij die overboekingen waren Adidas-topman Louis Dreyfus en FIFA-functionaris Mohammed Bin Hamman betrokken. De laatste werd later wegens corruptie levenslang geschorst door de wereldvoetbalbond.

Het geld was nodig voor de organisatie van het wereldkampioenschap. Omdat het organisatie-comité zelf niet over genoeg geld beschikte, werd geld geleend van Adidas, dat later door de Duitse voetbalbond werd terugbetaald.

Betrokkenen ontkenden later dat het WK van 2006 door de Duitsers is gekocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl