De achttienjarige koe van veehouders Jos en Ingrid Knoef uit Geesteren is de eerste Nederlandse koe die 200.000 liter aan melk heeft gegeve
NOS Nieuws

Overproductie melk kost FrieslandCampina winst

Meer melkpoeder, foliekaas en boter hebben FrieslandCampina een stuk van de winst gekost. De aangesloten melkveehouders leverden veel meer melk aan. Dat leverde veel meer basiszuivelproducten op die onder de kostprijs en dus met verlies moesten worden afgezet. Er werd wel meer kindervoeding in onder meer China verkocht en meer zuiveldranken in Zuidoost-Azië en Oost-Europa.

De omzet van de zuivelgigant daalde in de eerste zes maanden met ruim 2 procent naar 5,52 miljard euro. De nettowinst van 160 miljoen euro is bijna 17 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Wisselkoersen speelden het bedrijf ook parten.

De melkprijs daalde met 17,1 procent naar 30,24 euro per 100 kilo. Melkveehouders boden bijna 5,5 miljard kilo melk aan, meer dan 10 procent meer dan vorig jaar.

Blokkade

Volgens FrieslandCampina is het dieptepunt van de melkprijzen voorbij. In de tweede helft van het jaar wordt minder melk aangeboden en zal de vraag licht toenemen.

Dat de vraag naar zuivel maar gering stijgt komt door minder koopkracht in de olie-exporterende landen, de beperktere vraag in China en de Russische blokkade van zuivelproducten uit de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl