4-FA-pillen
NOS Nieuws

Onderzoekers waarschuwen voor legale drug 4-FA

De drugsonderzoeksinstellingen Jellinek en het Trimbos-instituut waarschuwen dat de betrekkelijk nieuwe drug 4-FA ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Ehbo-organisaties bij evenementen en andere medische diensten zien het aantal klachten snel toenemen.

Klachten variëren van lichte en ernstige hoofdpijn tot hersenbloedingen en hartproblemen. Vermoedelijk zijn er ook mensen na gebruik van het middel overleden; het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond.

Niet verboden

4-FA of 4-FMP is een middel dat het midden houdt tussen xtc en amfetamine. Het middel dook in 2005 voor het eerst op. In een aantal Europese landen is het verboden, maar in Nederland niet.

De drug is vooral in Nederland populair. Volgens het Trimbos is dat onder meer omdat Nederland relatief sterke xtc heeft. Mensen hebben daar genoeg van, zoeken iets lichters en komen dan op 4-FA uit. Maar die aanname klopt niet, zegt Daan van der Gouwe van Trimbos.

"We waarschuwen er nu voor omdat onder gebruikers het idee bestaat dat het een soort xtc-light is", zegt Van der Gouwe. "We hebben hele sterke xtc op de markt en 4-FA zou een vervanger zijn voor die sterke xtc met minder risico's. Maar we hebben recentelijk gezien dat er toch forse gezondheidsklachten optreden."

Praatgraag

De gebruikers voelen zich energiek en euforisch en krijgen de neiging om veel te praten. De effecten bereiken na een uur hun piek en houden vier tot zes uur aan. Gebruikers zeggen dat ze meer controle over zichzelf houden dan bij gebruik van xtc of amfetamine. De onderzoeksinstituten denken dat daar de toenemende populariteit aan te danken is.

Medische hulpverleners krijgen binnenkort informatie toegestuurd hoe ze gebruik van 4-FA kunnen herkennen, waar ze alert op moeten zijn en hoe ze klachten het best kunnen bestrijden.

Trimbos onderzoeker Daan van der Gouwe over 4-FA

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl