Landen trekken ambassadeurs terug uit Brazilië om afzetting Rousseff
Venezuela, Ecuador en Bolivia hebben hun ambassadeurs uit Brazilië teruggeroepen. De landen veroordelen de afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff.
Nicolas Maduro, president van Venezuela, denkt dat de VS achter de afzettingsprocedure zit. "Dit is niet alleen een coup tegen Dilma, maar ook tegen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied", zei hij. "Dit is een aanval op de populaire, progressieve, linkse beweging."
Politieke stabiliteit
De regering van Ecuador veroordeelt het ontslag van de president. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat de afzetting van Rousseff een bedreiging is voor de politieke stabiliteit in de regio.
Ook een deel van de Brazilianen is niet blij met Rousseffs vertrek. Zo zou een groep demonstranten ramen hebben ingegooid van bedrijven en van een politiebusje in het centrum van Sao Paulo.
De politie heeft geprobeerd de groep met traangas uit elkaar te drijven. Het is niet duidelijk of er iemand gewond is geraakt, schrijft persbureau AP.
Michel Temer
De demonstranten zijn vooral ontevreden over de interim-president Michel Temer. Nadat Rousseff gisteren door de Senaat werd weggestuurd, werd hij beëdigd als president. Net als Rousseff en veel andere Braziliaanse politici is ook Temer niet van onbesproken gedrag. Hij wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen.
61 van de 81 senatoren stemden gisteren voor afzetting van Rousseff. De Senaat besloot haar uit het ambt te zetten omdat ze zou hebben geknoeid met begrotingscijfers. Ook werd ze door prominente partijgenoten beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek.
Dilma Roussef legt zich niet neer bij de afzetting. Ze gaat in beroep bij het Braziliaanse Hooggerechtshof.