Hitler (rechts) en Mussolini (links) in 1940
NOS Nieuws

Nederlandse onderzoekers vinden bewijs voor verstopte boodschap Mussolini

Onderzoekers hebben ontdekt dat er 84 jaar geleden een document van de Italiaanse dictator Benito Mussolini is verstopt onder de grote obelisk op de Piazza Lauro De Bosis in Rome. De tekst is gericht aan mensen in de toekomst.

Een van de onderzoekers is Bettina Reitz-Joosse van de Rijksuniversiteit Groningen. "Ik was onderzoek aan het doen naar obelisken toen ik stuitte op een verwijzing naar de tekst. Ik besloot om het verder uit te zoeken en vroeg om hulp van mijn collega Han Lamers", vertelt Reitz-Joosse. "Daarna zijn we naar Rome gegaan en hebben we daar in archieven naar meer bronnen gezocht."

En die vonden ze. Dat maakt het document ook zo speciaal, zegt Reitz-Joosse. "Als we kijken naar nieuwsitems uit die tijd (rond 1932) zien we ontzettend veel nieuws over de obelisk zelf. Een nieuwsitem over het transport van de obelisk, over de aankomst in Rome, over de plaatsing en ga maar door. Aan de tekst zelf werd in het nieuws nauwelijks aandacht besteed, omdat hij niet bedoeld was voor tijdgenoten."

Mussolini wilde een beeld schetsen van zichzelf voor de toekomst, voor de geschiedenisboeken.

Onderzoeker Bettina Reitz-Joosse

Volgens de onderzoekers is de tekst in het document niet gericht aan de mensen die toen leefden, maar op mensen in de toekomst. "Mussolini wilde een beeld schetsen van zichzelf voor de toekomst. Hoe hij in de geschiedenisboeken terecht wilde komen. In die tekst wordt Mussolini beschreven als een herboren Romeinse keizer en een aardse verlosser. Hij zou de redding zijn van Italië na de Eerste Wereldoorlog."

Maar dat is niet het enige dat wordt besproken in de tekst van 1200 woorden, die door een classicus in het Latijn werd geschreven. "Er wordt ook gesproken over de fascistische jeugdbeweging in Rome en de obelisk. De obelisk wordt tot in detail beschreven. Dat hebben ze waarschijnlijk gedaan omdat ze er toen van uitgingen dat dit document gevonden zou worden als de obelisk niet meer bestaat."

Belangrijke vondst

Volgens Reitz-Joosse is de vondst van het bewijs voor de tekst belangrijk om een aantal redenen. "Allereerst schetst het document een duidelijk beeld van hoe erg ze op dat moment bezig waren met het manipuleren van het beeld van Mussolini, ook voor de toekomst. Daarbij werd de tekst in het Latijn geschreven, wat gek is. Daardoor wilden ze waarschijnlijk een link leggen met het Romeinse Rijk en hun eigen regime."

Maar de Latijnse taal werd waarschijnlijk ook nog om een andere reden gebruikt. "Ze zagen het Latijn als een eeuwige taal en wilden die in ere herstellen zodat de taal wereldwijd gebruikt zou worden door fascisten."

De tekst werd na de plaatsing onder de obelisk nog drie keer gepubliceerd. "Maar alleen in heel obscure bronnen", zegt Reitz-Joosse. "De auteur plaatste de tekst onder meer in een tijdschrift voor leraren en in een nieuwsbrief van de fascistische jeugdbeweging. Daarbuiten hebben we de tekst nooit ergens anders gezien."

Omdat de tekst niet door Mussolini geschreven is, maar door een classicus, is het voor de onderzoekers moeilijk vast te stellen of de leider de tekst zelf bedacht heeft. "We denken dat de tekst via een tussenpersoon tot stand is gekomen. Die tussenpersoon, Ricci, was de leider van de fascistische jeugdorganisatie en ook de bedenker van de obelisk."

En nu is het wachten op het moment dat de tekst echt onder de obelisk vandaan gehaald wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl