Aanhangers van oppositieleider Ping protesteren tegen de uitslag
NOS NieuwsAangepast

Rellen na herverkiezing president Bongo in Gabon

In Gabon zijn rellen uitgebroken na de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens getuigen hebben betogers het parlementsgebouw in de hoofdstad Libreville in brand gestoken. Ze zijn het niet eens met de herverkiezing van president Ali Bongo.

De officiële uitslag werd vandaag bekendgemaakt. Bongo kreeg 49,8 procent van de stemmen toebedeeld, tegen 48,2 procent voor zijn tegenstander Jean Ping. De telling verliep echter niet zonder slag of stoot: oppositieleden die deel uitmaken van de verkiezingscommissie keurden de uitslag niet goed.

Oppositiekandidaat Ping riep zichzelf zaterdag direct na de verkiezingen uit tot winnaar. De uitslag zou eigenlijk gisteren bekend worden, maar werd om onduidelijke redenen uitgesteld. Voor tegenstanders was dat een aanwijzing dat er sprake was van fraude.

Politie

Na de bekendmaking van de uitslag gingen aanhangers van Ping de straat op in Libreville. Daar is al sinds gisteren veel politie op de been. De VS heeft alle partijen opgeroepen om kalm te blijven.

Ali Bongo is president sinds 2009, toen hij de macht overnam na de dood van zijn vader. Die had Gabon 42 jaar lang geleid.

Gabon is een belangrijke olieproducent in Afrika. Door de daling van de olieprijzen is de welvaart de laatste jaren afgenomen en dat heeft geleid tot sociale onrust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl