1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
epa
NOS Nieuws

Merkel: ook Duitsland heeft vluchtelingenprobleem te lang genegeerd

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt achteraf dat Duitsland niet genoeg heeft gedaan om de vluchtelingencrisis te voorkomen. "Ook wij in Duitsland hebben het probleem te lang genegeerd", zegt zij in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Duitsland heeft het vinden van een oplossing te lang overgelaten aan anderen, zegt Merkel. "Al in 2004 en 2005 kwamen er veel vluchtelingen. Wij hebben het aan Spanje en andere landen aan de buitengrens overgelaten om daar mee om te gaan." Daarbij heeft Duitsland zich verzet tegen een proportionele verdeling van deze vluchtelingen, geeft ze toe.

Duitsland blijft Duitsland

Een jaar nadat zij met vertrouwen de woorden "wir schaffen das" uitsprak, benadrukt Merkel dat de identiteit van Duitsland niet verandert door de recente instroom van vluchtelingen. "Duitsland blijft Duitsland, met alles wat ons dierbaar is", zegt Merkel.

De afgelopen decennia zijn er constant veranderingen geweest, zegt Merkel. Maar de waarden en beginselen die Duitsland aantrekkelijk maken, blijven onveranderd. Vorig jaar zijn er naar schatting 1 miljoen asielzoekers naar Duitsland gekomen.

Peilingen

In de opiniepeilingen heeft de populariteit van Merkel en en die van haar christendemocratische partij CDU een nieuw dieptepunt bereikt. Merkel heeft nog de steun van 41 procent van de ondervraagden. Haar partij valt in de peilingen terug naar 33 procent. Ook dat is een dieptepunt sinds de verkiezingen van 2013, meldt nieuwszender n-tv.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl