Inzage in WOZ-waarde woningen niet op tijd klaar

ANP

Kijken wat het huis van de buren waard is, of wat de huizen in de straat of de buurt doen: vanaf oktober zou het mogelijk moeten zijn. Maar het landelijke register met daarin de WOZ-waarde van alle 8,7 miljoen Nederlandse huizen is nog niet klaar, meldt NRC.

Meer dan de helft van de 390 Nederlandse gemeenten slaagt er niet in om hun WOZ-beschikkingen te koppelen aan het landelijk register. Ict-problemen, zegt de Waarderingskamer, die namens de overheid verantwoordelijk is voor de WOZ. Wat meespeelt is dat gemeenten bijna allemaal afhankelijk zijn van dezelfde 4 of 5 leveranciers, die het werk niet op tijd af krijgen.

Volgend jaar

In 2013 besloot de Tweede Kamer de WOZ-waarden per 1 oktober 2016 via een voor iedereen te raadplegen register openbaar te maken. Bedoeling is om burgers meer transparantie en inzicht te geven. 

Het register gaat wel op 1 oktober a.s. online, maar is dus nog lang niet compleet. De verwachting is dat de ontbrekende gemeenten in de komende maanden erbij komen. In de loop van volgend jaar zal het register volledig beschikbaar zijn, denkt de Waarderingskamer.

Elk jaar stellen gemeenten de woningwaarde vast van 8,7 miljoen panden. De WOZ-waarde is de basis bij de belastingaangifte van de eigenwoningwaarde en voor de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen en belastingen. 

Burgers die de WOZ-waarde van hun huis te hoog of te laag vinden kunnen de gemeentelijke taxatie betwisten. Dit jaar waren er 87.000 bezwaarschriften. Dat worden er elk jaar minder, maar het bezwaar wordt wel vaker dan vroeger gehonoreerd.