'Executiereeks Noord-Korea is vuist tegen bevolking en buitenland'
In Noord-Korea is een nieuwe reeks executies uitgevoerd. Althans, dat meldt buurland Zuid-Korea. Een geloofwaardige mededeling, zegt Remco Breuker, hoogleraar Korea-studies aan de Universiteit Leiden. "De laatste melding komt van het ministerie van Hereniging, dat zich bezighoudt met de relatie tussen beide landen. Dat doet dit soort uitspraken eigenlijk heel weinig, dus grote kans dat het klopt."
De afgelopen dagen kwamen berichten naar buiten over de executie van onder meer een vice-premier en twee hooggeplaatste functionarissen. Volgens Breuker komen berichten over executies over het algemeen van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst. "Die zit er nog wel eens naast, al hebben ze het over het algemeen bij het rechte eind. De inlichtingendienst lijkt het bericht over de vice-premier overigens te bevestigen."
Het is het soort executie dat je wel vaker tegenkomt als je in slaap valt tijdens een lezing van de grote leider.
Het Zuid-Koreaanse ministerie meldt dat Noord-Korea publiekelijk een van zijn vice-premiers heeft geëxecuteerd en twee andere topfunctionarissen tot dwangarbeid heeft veroordeeld. Zo'n vice-premier klinkt als een belangrijke man, maar of hij dat was, valt te betwijfelen, zegt Breuker. "In Noord-Korea is het moeilijk om te zeggen of iemand ook daadwerkelijk veel macht heeft. Dat staat vaak los van de mooie titel die je hebt."
De man zou zijn executie te danken hebben aan 'niet-coöperatief gedrag tijdens een vergadering'. "Het is het soort executie dat je wel vaker tegenkomt als je in slaap valt of indommelt tijdens een lezing van de grote leider. De echte reden blijft altijd onduidelijk."
De reeks executies lijkt wel voor iets te staan, zegt de hoogleraar. "Er lijkt veel aan de hand te zijn in Noord-Korea." Zo liep vorige week de plaatsvervangend ambassadeur over in Groot-Brittannië en ook in Rusland gebeurde iets soortgelijks. In China liepen diverse handelaren in dienst van het Noord-Koreaanse regime over.
Dit soort executies zijn er om te laten zien wat er gebeurt als je je tegen het regime verzet.
"Het lijkt erop dat het regime een vuist maakt tegen de eigen bevolking en het buitenland, om duidelijk te maken dat het ondanks de tegenslagen de macht nog stevig in handen heeft", zegt Breuker. Volgens hem worden ook wapenfabrieken in Noord-Korea uitgebreid, net zoals strafkampen.
Dat veel executies publiekelijk worden uitgevoerd, is volgens hem niet uitzonderlijk. "Dat heeft een duidelijke reden: dit soort executies wordt niet zozeer gezien als straf, maar om te laten zien wat er gebeurt als je je tegen het regime verzet."