De gereconstrueerde cockpit van MH17-toestel ANP

Nabestaanden MH17 willen informatie krijgen met hulp EU

time icon

Nabestaanden van MH17-slachtoffers vragen EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini druk uit te oefenen op Rusland, Oekraïne en de VS om radar- en satellietbeelden boven tafel te krijgen.

In een brief vragen de nabestaanden Mogherini de politieke druk te verhogen. "De EU kan dat als geen ander. Wij denken dat juist de Europese Unie dit dossier daar telkens weer aanhangig kan maken", zei Thomas Schansman in het NOS Radio 1 Journaal. Schansman schreef de brief namens de nabestaanden. "Wij vinden dat de vertegenwoordigers van de Europese Unie zich te weinig laten horen." 

Strafrechtelijk onderzoek doorkruisen

De Nederlandse regering heeft beperkte ruimte om de druk te verhogen, zegt Schansman. "Daar hebben wij begrip voor. Nederland is de partij die het strafrechtelijk onderzoek uitvoert. Men wil voorkomen dat Rusland kan zeggen dat de politiek zich heeft bemoeid met de resultaten van het onderzoek. Maar wij vinden dat het tijd is dat de druk in het openbaar zichtbaarder en zwaarder mag zijn."

Schansman legt uit waarom juist Mogherini wordt aangesproken. "Zij heeft geen invloed op het onderzoek en onderhandelt namens de EU met Rusland en Oekraïne. En zij kan de VS vragen om het openbaar maken van de beelden." 

Rusland laat via een woordvoerder weten dat het al diverse malen verklaard heeft bereid te zijn alle noodzakelijke informatie te geven voor het onderzoek naar de MH17-crash. Rusland betreurt het naar eigen zeggen dat andere landen niet hetzelfde doen.

STER Reclame