Een militaire truck in de straten van Libreville
NOS Nieuws

Vrees voor onrust Gabon in aanloop naar verkiezingsuitslag

In het West-Afrikaanse land Gabon leidt de nasleep van de presidentsverkiezingen van zaterdag tot onrust. In de straten van de hoofdstad Libreville nemen militairen en politie-eenheden stellingen in bij banken en benzinestations en inwoners hamsteren voedsel. De officiële verkiezingsuitslag was aangekondigd voor dinsdagavond.

De belangrijkste kandidaat van de oppositie, Jean Ping, heeft de overwinning opgeëist. Maar dat wordt betwist door zittend president Ali Bongo, die in 2009 zijn vader Omar opvolgde na diens dood.

De regering heeft gezegd dat het onwettig is om vooruit te lopen op de uitslag van de verkiezingen en beschuldigt de 73-jarige Ping ervan het land te destabiliseren. Ping claimt al sinds zaterdag dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en roept Bongo op om af te treden. Maar die wil daar niets van weten en eist de zege voor zichzelf op.

Waarnemers van de Europese Unie zijn kritisch over de gang van zaken bij de verkiezingen. Zij hekelen het gebrek aan transparantie en stellen dat Bongo in het voordeel was doordat hij in de campagne meer geld kon besteden en betere toegang tot de media had.

In de rij voor stokbrood in een bakkerij in Libreville

De vader van Ali Bongo regeerde het olierijke Gabon ruim veertig jaar, sinds de onafhankelijkheid in 1967. Hoewel hij dat zelf ontkende liet Omar Bongo zich door de Franse oliemaatschappij Elf, een staatsbedrijf, riant betalen om de grote olievoorraden in het land met een monopolie te mogen exploiteren en werd zo een van de rijkste mensen ter wereld. Doordat hij handig opereerde en veel Gabonezen aan zich wist te binden met banen en geld, kon hij altijd zijn gang blijven gaan.

Bongo en zijn familie leefden en leven in grote luxe en bezitten behalve een gigantisch paleis in Libreville veel onroerend goed in Frankrijk en de Verenigde Staten. Hoewel hij nauwe banden had met Frankrijk raakte Bongo sr. de laatste jaren van zijn bewind in onmin met Parijs. De Franse justitie heeft uitvoerig onderzoek naar hem gedaan en hij kon voor medische behandelingen niet meer in Frankrijk terecht. Niettemin wist zoon Ali de dynastie in 2009 voort te zetten na een ruime verkiezingsoverwinning.

De laatste jaren gaat het Gabon economisch minder voor de wind door dalende olie-opbrengsten en de lage olieprijs, waardoor bezuinigingen noodzakelijk waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl