Een vrouw in boerkini op het strand van Marseille
NOS Nieuws

Boerkini op strand van Cannes weer toegestaan

Cannes trekt het boerkini-verbod in. De Zuid-Franse gemeente heeft het besluit genomen na een gerechtelijke bevestiging dat het verbod in strijd is met de vrijheid van geloof en de individuele vrijheid.

Cannes was deze zomer de eerste gemeente in Frankrijk die het boerkini-verbod invoerde. Als reden werd gegeven dat de boerkini in strijd is met de scheiding tussen kerk en staat. Bovendien zouden veel badgasten zich onbehaaglijk voelen na het bloedbad in Nice van 14 juli.

Bij die aanslag kwamen 86 mensen om het leven. De dader reed op de boulevard in Nice met een vrachtwagen met hoge snelheid in op een grote menigte die daar net naar een vuurwerkshow had staan kijken.

Juridische gevolgen

Vrijdag bepaalde de Franse Hoge Raad dat het verbod in strijd is met de Franse wet. Verschillende burgemeesters, onder andere van Nice en Fréjus, lieten daarna weten dat ze het verbod zouden handhaven.

Een administratieve rechtbank in Cannes oordeelde vandaag dat de gemeente zich moet houden aan de wet en dat handhaving van het boerkini-verbod juridische gevolgen zal hebben. De gemeente besloot daarop het verbod in te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl