NOS Nieuws

Journalist Steinz (52) overleden, chroniqueur van ziekte ALS

'Rustig onder de perenboom het leven overdenken'

Schrijver en journalist Pieter Steinz is op 52-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte ALS, meldt zijn oude werkgever NRC Handelsblad. Hij schreef ruim vijftien boeken en werkte 23 jaar voor de NRC, onder meer als literair redacteur en chef boeken.

Steinz droeg bij aan de bekendheid van ALS doordat hij in een weekboek in NRC Handelsblad het verloop van zijn ziekte beschreef aan de hand van boeken uit de wereldliteratuur die hij had herlezen.

Wereldliteratuur

Pieter Steinz werkte van 1989 tot 2012 bij NRC Handelsblad, waarvoor hij veel over Amerikaanse en Nederlandse literatuur schreef en onder meer chef van de boekenbijlage was. Van 2012 tot 2015 was hij directeur van het Nederlands Letterenfonds.

In 2015, toen hij al zwaar hulpbehoevend was, publiceerde hij samen met zijn dochter Jet onder de titel Steinz een gids voor de wereldliteratuur, waarin de boeken via tal van verwijzingen aan elkaar verbonden zijn.

Hardlopen

Voordat Steinz in de zomer van 2013 de diagnose ALS kreeg had hij gemerkt dat zijn hardlooptijden snel slechter werden, dat hij stemproblemen kreeg en dat hij ongearticuleerd begon te praten.

Hij begon eind 2013 met zijn weekboek en hield dat anderhalf jaar vol. Hij beschreef onder meer hoe hij zijn stem verloor, steeds minder kracht had, gekluisterd raakte aan een rolstoel, alleen nog met hulpmiddelen kon communiceren en niet meer zelf kon eten en drinken.

Hij werd naar eigen zeggen tegen zijn zin een eigentijdse Oblomov, naar de gelijknamige roman die hij in een van zijn weekboeken beschreef. De 52 weekboeken verschenen in boekvorm onder de titel Lezen met ALS- literatuur als levensbehoefte.

Strandtent

In augustus 2015 was Steinz ongewild het middelpunt van een relletje toen hij in Bloemendaal werd weggestuurd bij een strandtent. Hij was er met zijn vrouw heengegaan omdat hij nog één keer de zee wilde zien. Toen zijn vrouw even weg was voor een duik in zee, zei de baas van de strandtent dat hij niet kon blijven omdat hij niets bestelde en "niet eens kon praten".

Nadat honderden mensen er via de sociale media schande van hadden gesproken, bood de strandtenteigenaar zijn excuses aan en schonk hij de hele dagomzet aan de Stichting ALS Nederland.

Alleskunner

Minister Bussemaker van Cultuur noemt Steinz een alleskunner: leraar en bestuurder, schrijver en marathonloper. "Maar boven alles hield hij van de wereld en de letteren. Daarmee heeft hij hij mij en vele anderen blijvend besmet."

Bussemaker zegt dat Steinz ALS een moedig, menselijk gezicht heeft gegeven en dat hij haar ondanks zijn slopende ziekte boeken bleef sturen. "Zijn Made in Europe ligt altijd binnen handbereik: het is een landkaart van dingen die ons troosten en verbinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl