Iraanse jongeren met smartphones
NOS Nieuws

Iran voltooit eerste stap naar eigen internet

In Iran is de eerste versie van een binnenlands internet gelanceerd. Met het netwerk kunnen Iraniërs nu websites van ministeries en overheidsinstanties bezoeken, melden Iraanse media.

Irans 'eigen' internet werd afgelopen weekend in werking gesteld door de Iraanse minister van Communicatie- in Informatietechnologie. Volgens de minister werkt het netwerk razendsnel en kost het relatief weinig geld om aan te sluiten.

Verderfelijke invloeden

Iran presenteerde de plannen voor het netwerk enkele jaren geleden. Het land zei toen dat het eigen, islamitische netwerk bedoeld was om "verderfelijke invloeden van het door Amerika gedomineerde wereldwijde web" tegen te gaan. Websites als Facebook en Twitter worden in Iran door de overheid geblokkeerd, maar veel Iraniërs weten onder meer via proxyservers die websites toch te bereiken.

Volgens de plannen had het binnenlandse netwerk in 2015 klaar moeten zijn. Volgend jaar februari wordt de tweede versie gelanceerd, waarmee ook video kan worden bekeken. Een maand daarna moet het hele systeem zijn voltooid. Als het goed is, kunnen Iraanse bedrijven dan ook handel met het buitenland drijven via het netwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl