Mark Chapman in 2010 EPA

Voor de negende keer is het verzoek voor vervroegde vrijlating van de moordenaar van John Lennon afgewezen. Mark Chapman schoot de Beatle in 1980 voor zijn appartement in de New Yorkse wijk Manhattan neer. Lennon was toen 40 jaar oud.

Een paar uur eerder had Chapman nog met Lennon gesproken en van hem een handtekening gekregen op een exemplaar van Lennons pas verschenen album Double Fantasy. Ook had hij een exemplaar van het boek The Catcher in the Rye bij zich waar hij na zijn daad in zat te lezen terwijl hij op de politie wachtte.

Egoïstisch en kwaadaardig

Chapman bekende schuld en werd in 1981 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Sinds 2000 kan hij iedere twee jaar om vervroegde vrijlating vragen. Dat is tot nu toe iedere keer afgewezen.

Bij zijn laatste verzoek verklaarde Chapman dat hij nu weet dat zijn daad egoïstisch en kwaadaardig was. De commissie die zijn verzoek behandelde, oordeelde dat zijn vrijlating onverenigbaar zou zijn met het welzijn van de samenleving en de ernst van zijn misdaad. Ook zou zijn vrijlating volgens de commissie het respect voor de wet ondermijnen.

In augustus 2018 kan Chapman opnieuw een verzoek indienen.

STER reclame