NOS NieuwsAangepast

Privacywaakhond zet vraagtekens bij datadelen WhatsApp

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft vraagtekens bij de manier waarop WhatsApp meer data wil gaan delen met Facebook. Dat zegt de privacywaakhond in een reactie aan de NOS.

Vorige week donderdag maakte WhatsApp bekend zijn privacy- en gebruikersvoorwaarden te wijzigen. Met als gevolg dat WhatsApp voortaan informatie met Facebook gaat delen. Iets waarvan WhatsApp-topman Jan Koum bij de overname in 2014 nog zei dat dat niet zou gaan gebeuren.

Melding privacyvoorwaarden

Het gaat de waakhond om twee zaken in het bijzonder. WhatsApp stuurt gebruikers in de app een melding om akkoord te geven voor de nieuwe privacyvoorwaarden. Pas nadat ze op 'lees meer' klikken, lezen ze ook dat WhatsApp het 06-nummer wil delen.

Daarnaast stelt de Autoriteit Persoonsgegevens vragen bij het feit dat gebruikers alleen binnen dertig dagen opnieuw kunnen beslissen om hun data alsnog niet te delen. "Je moet daar als gebruiker altijd van terug kunnen komen", aldus woordvoerder Lysette Rutgers.

De organisatie benadrukt dat het op dit moment zelf geen onderzoek doet. "De Britse collega’s hebben vorige week al aangegeven WhatsApp en Facebook extra te monitoren. Om niet dubbel werk te doen, ondernemen wij even geen actie. We houden wel de vinger aan de pols en zullen onze vragen bij de Britse collega's neerleggen."

Advertenties

Naast dat WhatsApp data gaat delen met Facebook, krijgen bedrijven meer ruimte in de app. Ze kunnen contact gaan zoeken met klanten. Hierdoor kan het zijn dat gebruikers in de toekomst advertenties in de vorm van aanbiedingen krijgen. Ook daarvan zei WhatsApp eerder dat ze er niet zouden komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl