Privacywaakhond zet vraagtekens bij datadelen WhatsApp

Aangepast
ANP
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft vraagtekens bij de manier waarop WhatsApp meer data wil gaan delen met Facebook. Dat zegt de privacywaakhond in een reactie aan de NOS.

Vorige week donderdag maakte WhatsApp bekend zijn privacy- en gebruikersvoorwaarden te wijzigen. Met als gevolg dat WhatsApp voortaan informatie met Facebook gaat delen. Iets waarvan WhatsApp-topman Jan Koum bij de overname in 2014 nog zei dat dat niet zou gaan gebeuren.

Melding privacyvoorwaarden

Het gaat de waakhond om twee zaken in het bijzonder. WhatsApp stuurt gebruikers in de app een melding om akkoord te geven voor de nieuwe privacyvoorwaarden. Pas nadat ze op 'lees meer' klikken, lezen ze ook dat WhatsApp het 06-nummer wil delen. 

Daarnaast stelt de Autoriteit Persoonsgegevens vragen bij het feit dat gebruikers alleen binnen dertig dagen opnieuw kunnen beslissen om hun data alsnog niet te delen. "Je moet daar als gebruiker altijd van terug kunnen komen", aldus woordvoerder Lysette Rutgers.

Hoe kan ik het datadelen uitzetten?

WhatsApp deelt sowieso je 06-nummer en statistieken over het gebruik van de app met Facebook. Door het vinkje uit te zetten voorkom je dat Facebook die informatie kan gebruiken om vriendschapssuggesties te doen.

De chat-app geeft je, nadat je akkoord bent gegaan met de voorwaarden, dertig dagen de tijd om dit uit te zetten. Na die termijn is het wijzigen van de voorkeur niet meer mogelijk.

Twijfel je of je dit hebt uitgevinkt? Ga naar Instellingen > Account > Deel mijn accountinformatie. Daar kun je checken of de optie uitstaat. Als je dit eenmaal hebt uitgezet, verdwijnt het schuifje uit de app.

De organisatie benadrukt dat het op dit moment zelf geen onderzoek doet. "De Britse collega’s hebben vorige week al aangegeven WhatsApp en Facebook extra te monitoren. Om niet dubbel werk te doen, ondernemen wij even geen actie. We houden wel de vinger aan de pols en zullen onze vragen bij de Britse collega's neerleggen."

Advertenties

Naast dat WhatsApp data gaat delen met Facebook, krijgen bedrijven meer ruimte in de app. Ze kunnen contact gaan zoeken met klanten. Hierdoor kan het zijn dat gebruikers in de toekomst advertenties in de vorm van aanbiedingen krijgen. Ook daarvan zei WhatsApp eerder dat ze er niet zouden komen.

STER Reclame