NOS NieuwsAangepast

Kamer: NS moet informatie zelf doen

De Tweede Kamer wil de vervoerders, zoals de NS, verantwoordelijk maken voor de informatievoorziening op het spoor. Nu is ProRail verantwoordelijk voor de informatie op stations. Dit leidt er geregeld toe dat treinpersoneel niet op de hoogte is van vertragingen. Dat geeft weer veel irritatie bij de reizigers.

De Kamer praatte de hele dag met deskundigen over de winterproblemen op het spoor. De topmannen Meerstadt van NS en Klerk van ProRail erkenden dat ze in de winter op het spoor onacceptabel hebben gepresteerd. Aan het begin van de hoorzitting maakten beiden uitgebreid excuses aan de reizigers, wat de Kamer waardeerde.

"Ik kan me de machteloosheid van de reiziger voorstellen", zei NS-topman Meerstadt. Hij zei dat het ontbrak aan goede reisinformatie en dat er te veel materieel stuk ging. Ook was de overgang naar de winterdienstregeling moeizaam.

Onaanvaardbaar

ProRail-topman Klerk noemde de overlast onaanvaardbaar: "Voor het tweede jaar hebben we het hoofd moeten buigen voor de reiziger. We zijn er niet in geslaagd die dienstverlening te geven waar de reiziger recht op heeft", zei Klerk.

Beide topmannen zeiden open te staan voor verbeteringen. "We nemen nieuwe ideeën serieus en hebben met de TU Delft afspraken gemaakt om goede tips concreet uit te werken", zei Meerstadt. "Er rust geen taboe over hoe we het moeten organiseren", zei topman Klerk van ProRail.

Woordvoerder Kruyt van reizigersorganisatie Rover zei dat de compensatieregeling voor gedupeerde reizigers "te armetierig" is. "We zijn platgebeld door ontevreden reizigers", zei hij.

Informatievoorziening

ANWB-directeur Van Woerkom heeft kritiek op de structuur tussen NS en ProRail. "Die is zo ingewikkeld, wij geloven er niet meer in". Van Woerkom vindt ook dat de organisaties vooral de informatievoorziening aan de reiziger anders moeten organiseren.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu komt vóór 1 februari met een brief over Prorail. Later zal de Tweede Kamer met haar debatteren over de situatie op het spoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl