Rutte ontmoet Tim Cook in Silicon Valley
NOS Nieuws

Silicon Valley waarschuwt Rutte: pak belastingen niet aan

Tachtig bedrijven uit Silicon Valley proberen het kabinet ervan te overtuigen om de belastingen in Nederland niet aan te passen. In een brief, ondertekend door onder andere Tesla, Google, Twitter, LinkedIn en Netflix, waarschuwen zij voor de nadelige gevolgen van belastingwijzigingen.

Het zal schadelijk zijn voor het investeringsklimaat in Nederland, zo waarschuwen de bedrijven. "Er zullen dan minder buitenlandse investeringen worden gedaan, en banen zullen verloren gaan."

In de brief uit mei, waar Het Financieele Dagblad vandaag over publiceert, lobbyen de Amerikaanse bedrijven opnieuw voor een forse verlaging van de vennootschapsbelasting. Nu is dat 25 procent in Nederland. Maar zou Nederland competitief willen blijven dan moet dat verder omlaag.

"De tarieven moeten in overeenstemming zijn met die van Groot-Brittannië (20 procent), Ierland (12,5 procent) en Zwitserland (17,92 procent)," schrijven de ondernemers in Silicon Valley.

Geheime afspraken

De bedrijven lobbyen daarnaast vooral voor het behouden van het zogenoemde recht op 'ruling'. Daarmee kunnen bedrijven rechtstreeks afspraken maken met de overheid over hoeveel belasting ze waarover betalen.

Er is veel kritiek op deze geheime afspraken omdat ze weinig transparant zijn. In Brussel worden die afspraken dan ook steeds strenger aangepakt, zoals in het geval van de afspraken tussen de Nederlandse overheid en Starbucks. De Europese Commissie oordeelde dat de Nederlandse overheid de koffieketen miljoenen euro's verboden staatssteun heeft gegeven.

Staatssecretaris Wiebes (VVD) zegt in een reactie dat hij ervoor wil zorgen dat Nederland ook in de toekomst een aantrekkelijk vestigingsklimaat blijft voor bedrijven. Aan de andere kant wil hij actief meedoen aan het aanpakken van belastingontwijking. Zijn plannen hierover zal hij op Prinsjesdag bekendmaken.

Verkiezingsprogramma

De kwestie is urgent, zegt de directeur van de Amerikaans Nederlandse Kamer van Koophandel, Patrick Mikkelsen. Hij heeft veel leden onder de briefschrijvers. "De politieke partijen zijn nu bezig met het schrijven van hun verkiezingsprogramma's."

Zelf lobbyt hij op dit moment ook veel in Den Haag. "Ik praat hierover met leden van het kabinet, ook met premier Rutte. En met Tweede Kamerleden van alle politieke partijen."

Volgens Mikkelsen zijn staan er in Nederland zo'n 500.000 banen op de tocht. Met name omdat ook andere landen proberen steeds meer concurrerend te worden als het gaat om fiscaliteit. "We moeten ons goed realiseren dat Amerikaanse bedrijven zich in Nederland primair vestigen vanwege het belastingklimaat."

Zelfs in België wordt nu gesproken over een verlaging van de vennootschapsbelasting, vertelt Mikkelsen. "Als je de huidige belastingen gaat veranderen zonder de vennootschapsbelasting te verlagen, dan is de keus voor bedrijven snel gemaakt."

Tegen elkaar uitspelen

De PvdA noemt de wens van de Amerikaanse multinationals schandalig. "Blijkbaar willen bedrijven als Apple, Google en Starbucks liever niet bekendmaken dat ze niet of nauwelijks winstbelasting afdragen, terwijl burgers en kleine bedrijven wel gewoon netjes belasting betalen", zegt PvdA-Kamerlid Groot.

Hij hoopt dat EU-landen zich niet tegen elkaar laten uitspelen en dat er een goed Europees voorstel komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl