NOS Nieuws

Boerkiniverbod verdeelt Franse regering

De Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken ziet niets in een boerkiniverbod. In een interview met de krant La Croix zegt hij dat zo'n verbod niet werkt, in strijd is met de grondwet en de spanningen tussen bevolkingsgroepen alleen maar vergroot.

Cazeneuve gaat daarmee in tegen de mening van premier Valls, die vindt dat het verbieden van de verhullende kleding op de Franse stranden juist een goede zaak is.

Afgelopen week maakte de Franse Raad van State nog een voorlopig einde aan het boerkiniverbod in de Zuid-Franse badplaats Villeneuve-Loubet. De hoogste bestuursrechter van het land oordeelde dat het verbod in strijd is met de vrijheid van geloof en de individuele vrijheid.

Sarkozy

Franse politici zijn het er niet over eens of de uitspraak van de Raad van State over het verbod in Villeneuve-Loubet ook gevolgen moet hebben voor het verbod in zo'n dertig andere badplaatsen in Frankrijk.

Het boerkiniverbod is ook inzet geworden van de campagnes voor de presidentsverkiezingen, die volgend jaar in Frankrijk worden gehouden. Oud-president Sarkozy, die opnieuw president wil worden, vindt dat er een landelijk boerkiniverbod moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl