Zo'n twintig mensen kwamen af op de boerkini-dag
NOS Nieuws

'Boerkini is mode, geen islamitisch kledingvoorschrift'

De boerkini is niet meer dan een modetrend. Dat zegt Farida Yahyaoui, de vrouw die op het strand van Scheveningen een speciale boerkini-dag organiseerde. "Het wordt gewoon door vrouwen gebruikt die de keuze hebben gemaakt om wat meer te bedekken op het strand."

Volgens Yahyaoui is de boerkini helemaal geen islamitisch kledingvoorschrift. "Toevallig zijn het veel moslima's die het erg aanspreekt, maar ook niet-moslima's. Toch is het idee ontstaan dat het islamitisch is. Terwijl het in feite vrouwen zijn die zich gewoon wat meer willen bedekken."

De initiatiefneemster van de boerkini-dag vond het tijd voor een tegengeluid, nadat een vrouw op het strand van Nice in Frankrijk gedwongen werd om haar boerkini uit te trekken. "Dat zoiets kan gebeuren in een land dat qua waarden heel dicht bij Nederland staat. Ik vond het nodig om daar een tegenreactie op te geven."

Jezelf bedekken of juist niet bedekken is een vorm van vrijheid.

Farida Yahyaoui, initiatiefneemster boerkini-dag

Om die reden organiseerde ze de boerkini-dag, waar zo'n twintig mensen naartoe kwamen. Maar die lage opkomst maakt de initiatiefneemster niets uit. "Natuurlijk hoop je dat er heel veel mensen komen. Maar al sta je maar in je eentje: als je een bepaalde mening hebt, moet je daarvoor staan."

Boerkini-dag op het Scheveningse strand

De hoogste Franse bestuursrechter besloot vrijdag dat het boerkiniverbod in de badplaats Villeneuve-Loubet niet in stand kon worden gehouden, omdat het in strijd is met de meest fundamentele vrijheden: de vrijheid van geloof en de individuele vrijheid. De verwachting is dat lagere rechtbanken hetzelfde oordeel gaan vellen over boerkiniverboden in andere Franse gemeenten.

Toch lijkt er dit weekend op het strand van Nice opnieuw te zijn opgetreden tegen een vrouw met bedekkende kleding. Ze zou door de politie om haar kleding zijn weggestuurd, tot ontsteltenis van andere badgasten.

Op videobeelden van de Vlaamse omroep VRT is te zien dat een vrouw wordt aangesproken door de politie en daarna met een van haar kinderen vertrekt.

Nice handhaaft boerkiniverbod, ook bij vrouwen met bedekkende kleding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl