EPA
NOS Nieuws

'Zeker 35 doden bij Turkse bombardementen in Syrië'

Bij Turkse luchtaanvallen in het noorden van Syrië zijn zeker 35 mensen gedood. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In het gebied strijden Turkse troepen en eenheden van het Vrije Syrische Leger tegen Koerdische milities en IS.

Bij de bombardementen zijn twee plaatsen onder vuur genomen. In het dorp al-Amarna, zijn zeker 15 burgers gedood en twintig mensen gewond geraakt. Amarna werd vandaag veroverd op Koerdische milities door troepen van het Vrije Syrische Leger, met steun van de Turken.

De bombardementen op het dorp Jub al-Kousa, hebben aan zeker 20 mensen het leven gekost. Daar raakten 50 mensen gewond.

Het Turkse leger bracht andere cijfers naar buiten. Bij luchtaanvallen rond de noordelijker gelegen stad Jarablus zouden volgens het leger 25 Koerdische militanten zijn omgekomen. Daarbij zou het leger er alles aan doen burgerslachtoffers te voorkomen. Bronnen bij Koerdische strijders van YPG stellen op hun beurt dat de milities de aangevallen plekken voor de bombardementen verlaten hebben.

'Operatie Eufraat-Schild'

Woensdag begon Turkije een militaire operatie in het noorden van Syrië, daarbij werd Jarablus veroverd. Vanuit die stad voerde IS verschillende aanvallen met mortiergranaten uit op Turkse steden in de buurt van de grens met Syrië. Turkije heeft duidelijk gemaakt dat het doel van het verdrijven van IS een van de doelen van het operatie is.

Daarnaast is het offensief 'Operatie Eufraat-Schild' bedoeld om te voorkomen dat Syrische-Koerdische milities meer gebied veroveren en controleren. Turkije wil daarbij dat de Syrische Koerden zich terugtrekken tot achter de oostgrens van de Eufraat.

Opmars

De door Turkije gesteunde troepen van het Vrije Syrische Leger blijven verder oprukken. De eenheden zouden vandaag volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten verschillende dorpen en een stad hebben heroverd op Koerdische milities.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl