ANP
NOS Nieuws

Rutte belt met Erdogan over Turkse bemoeienis

Minister-president Rutte heeft vanavond gebeld met de Turkse president Erdogan om te zeggen dat Nederland geen Turkse bemoeienis tolereert met Nederlandse aangelegenheden. Dat schrijft de premier op zijn Facebookpagina. Rutte zegt de Turkse president om hulp te hebben gevraagd om dit te voorkomen. Volgens de premier is het niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet.

Rutte heeft nogmaals tegen Erdogan gezegd dat Nederland de couppoging in Turkije veroordeelt. Ook snapt hij dat de ontwikkelingen heftige gevoelens kunnen oproepen. Maar de premier benadrukt dat het niet normaal is dat spanningen elders in de wereld leiden tot incidenten in Nederland.

Brief consul

Afgelopen week ontstond er ophef over een brief van de Turkse consul-generaal in Rotterdam. Daarin stonden enkele passages die de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb "de wenkbrauwen deden fronsen". Aboutaleb vond de brief te ver gaan en zei daarover dat hij deze vorm van inmenging niet accepteert. "We gaan liever zelf over hoe we met de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting omgaan."

Ook minister Koenders liet zich over de kwestie uit en veroordeelde de Turkse bemoeienis. Koenders brengt maandag een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara en zal de kwestie aankaarten.

Doodstraf

Daar zal het niet alleen over gaan. "Met de instabiliteit in veel landen om Europa heen als keiharde realiteit, blijft samenwerking altijd nodig", schrijft Rutte. "In dat verband reist minister Koenders maandag ook naar Turkije voor gesprekken."

Rutte heeft Erdogan ook gezegd dat Nederland de eventuele invoering in Turkije van de doodstraf afwijst. En van hem te verwachten dat Turkije zich aan internationale afspraken houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl