ANP
NOS Voetbal

Voormalig Ajax-speler Ton Pronk (75) overleden

Voormalig profvoetballer Ton Pronk is in zijn woonplaats Purmerend aan de gevolgen van de spierziekte ALS overleden. Pronk was meer dan zestig jaar lid van Ajax en speelde tussen 1960 en 1970 337 officiële duels in de hoofdmacht. Daarin won hij vijf landstitels en drie KNVB-bekers. Ook kwam hij negentien keer uit voor Oranje.

Anton ('Tonnie') Pronk werd op 21 april 1941 geboren in Amsterdam-Oost en werd op zijn tiende lid van Ajax. In 1960 mocht Pronk voor het eerst opdraven in het eerste elftal in het verloren Europa Cup-duel met het Noorse Fredrikstad (4-3).

Tien jaar lang was de robuuste blonde verdediger een vaste waarde in de defensie van de Amsterdammers. In 1969 speelde hij de finale van de Europa Cup I tegen AC Milan. Na dat met 4-1 verloren duel besloot trainer Rinus Michels tot rigoureuze maatregelen. Voor Pronk was niet langer plaats en na een teleurstellend seizoen op de bank vertrok de verdediger naar FC Utrecht.

In 1976 keerde Pronk terug bij Ajax als trainer en scout. In die rol was Pronk op zijn best. Zo zorgde hij er voor dat onder anderen Jari Litmanen en Zlatan Ibrahimovic naar Amsterdam kwamen.

Ton Pronk is 75 jaar geworden.

ANP
Ton Pronk gaat op de schouders na de wedstrijd tegen Benfica in 1969

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl