Ahmed Aboutaleb
NOS Nieuws

Turkse consul-generaal zegt gesprek met Aboutaleb af

De Turkse consul-generaal Ayyildiz heeft het gesprek dat hij vandaag zou hebben met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam afgezegd.

Aboutaleb wilde met de Turkse consul-generaal praten over de brief die hij Nederlandse burgemeesters heeft gestuurd. Daarin schrijft hij hoe de burgemeesters volgens de Turkse regering moeten optreden bij demonstraties na de Turkse couppoging van vorige maand. Aboutaleb zei gisteren dat hij die brief veel te ver vindt gaan. Ook het CDA, de SP en het kabinet vinden dat Turkije zich te veel bemoeit met Nederlandse zaken.

De Turkse consul Sadin Ayyildiz

De Turkse ambassade in Den Haag zegt nu dat dergelijke zaken niet met burgemeesters worden besproken, maar alleen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Turken stond de afspraak met Aboutaleb al eerder gepland. De Turken hadden het gesprek zelf aangevraagd als beleefdheidsbezoek. Volgens de Turkse ambassade is de indruk gewekt alsof het gesprek van vandaag een initiatief is van Aboutaleb, maar dat is dus niet het geval, zeggen de Turken.

Inmiddels heeft de Turkse ambassade een brief (.pdf) vrijgegeven. Volgens de ambassade is dat de brief waarover alle onrust is ontstaan. Volgens de Turken is de onrust onterecht, want de brief bevat slechts de wensen van de Turkse overheid en is geen advies.

Nieuw gesprek?

Bij het gesprek van vandaag zouden de Turkse plaatsvervangend ambassadeur zijn, de Turkse consul-generaal en Aboutaleb. Omdat de ambassadeur ziek werd, zou alleen de consul-generaal gaan. Nu het gesprek is afgezegd, is niet duidelijk of er nog een nieuwe afspraak volgt.

De woordvoerder van Aboutaleb laat weten dat de burgemeester blijft openstaan voor een gesprek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl