NOS Nieuws

Koenders: Turkije gaat niet over onze demonstraties

Koenders: Turkije gaat niet over onze demonstraties

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zal in Turkije opnieuw aankaarten dat Turkse bemoeienis met hoe Nederland omgaat met demonstraties of onrust door de coup in Turkije niet kan. "Nederland gaat over de Nederlandse samenleving en daar gaat niet de Turkse regering over."

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft vandaag een gesprek met de Turkse consul-generaal in Rotterdam. Aboutaleb vindt dat de Turkse consul zijn boekje te buiten is gegaan door een brief met adviezen aan een aantal burgemeesters over hoe zij moeten optreden bij demonstraties in Nederland tegen de Turkse regering. Wat precies in de brief staat is niet bekend, hij is niet openbaar gemaakt.

De brief is van juli en Koenders liet toen al weten zo'n brief niet te accepteren. Koenders brengt volgende week een bezoek aan Turkije en zal de kwestie dan opnieuw aankaarten. Partijen in de Tweede Kamer laten ook weten de Turkse bemoeienis niet te accepteren.

Hier oplossen

"We hebben alle begrip voor de emoties die er zijn naar aanleiding van die verschrikkelijke couppoging. Maar waar verschillen zijn, laat dat vooral iets zijn wat we hier goed oplossen. Wat niet geëxporteerd moet worden en waar de Turkse regering zich ook niet mee moet bemoeien", aldus Koenders.

"Wij mogen best wat over Turkije zeggen en zij over ons, maar uiteindelijk is dit een nationale verantwoordelijkheid hier in Nederland." Tijdens zijn bezoek volgende week zal Koenders ook opnieuw het belang van de rechtsstaat voor Europa onderstrepen.

Verder zal het overleg met de Turken over de situatie in Syrië gaan. Verwacht wordt dat de Amerikanen en Russen dit weekend tot een overeenkomst komen, de "situatie moet nu snel verlicht worden daar, dat is al veel te laat", vindt Koenders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl