De besmeurde woning in Den Haag Regio 15

In Den Haag is vannacht het huis van de directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek beklad. Volgens de politie zijn de pui en een camera besmeurd met rode verf. Er zijn geen teksten aangetroffen.

Een 'actiegroep' die zich 'Sloop de deportatiemachine' noemt, zegt in een verklaring het huis van de topambtenaar te hebben beschilderd. "Om de directeur eraan te herinneren dat ze bloed aan haar handen heeft." De groep vindt dat de uitzetting van vluchtelingen op een niet humane manier gebeurt.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vindt dat de bekladding alle grenzen overschrijdt. "Dit getuigt van nul fatsoen. Prima als je het ergens mee oneens bent, maar dat is geen rechtvaardiging voor laffe intimidatie en vernieling'', zegt hij.

De Dienst Terugkeer en Vertrek valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie en regelt het vertrek van vreemdelingen die geen recht hebben om in Nederland te blijven.

Site tegen IND

Het is onduidelijk wie er achter de actiegroep zit. In 2008 werd een website online gezet die zich tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op die pagina stond de kreet 'Sloop De Deportatiemachine' en werden privégegevens van politici en IND-medewerkers die zich destijds bezighielden met de uitzetting van asielzoekers. 

In de verklaring stelt de actiegroep voor dat iedereen die last heeft van de Dienst Terugkeer & Vertrek een bezoekje moet brengen aan de directeur. "Of haar aan te spreken wanneer ze 's morgens om 9.00 uur naar haar werk fietst."

STER reclame